Biden Temsiciler Meclisi'ni kaybettiklerini kabul etti: Gözler Senato yarışında

ABD’de ara seçimlerinde gözler mücadelenin sürdüğü Senato yarışına kilitlendi. 3 eyaletten henüz sonuç gelmedi. Georgia’da seçimler ikinci tura kaldı. Beyaz Saraya konuşan ABD Başkanı Joe Biden, Temsilciler Meclisi’ni kaybettiklerini kabul etti.

Cumhuriyetçiler kazanımlarla, Demokratlar ise kayıplarla ara seçim maratonunu tamamladı. Senato’da yarış soluk soluğa devam ediyor. Şimdilik 49’a 48 ile rüzgâr Cumhuriyetçilerin lehine. Senatonun kaderi 3 eyaletin elinde. Bu yüzden Seçimin tekrarlanacağı Georgia ile Nevada ve Arizona’dan gelecek sonuçlar bekleniyor.

Resmi olmayan sonuçlara göre, Arizona'da Demokrat, Nevada'da ise Cumhuriyetçi adayın önde olduğu hesaba katıldığında bu denge 50'ye 49 seviyesine gelebilir. Georgia'da Cumhuriyetçiler kazanırsa, bu parti çoğunluğu sağlamak için gerekli sayıya ulaşıp Kongre'nin bu kanadında çoğunluğu ele geçirecek.

ABD Başkanı Joe Biden, seçim sonuçlarını Beyaz Saray’daki toplantıda değerlendirdi. Temsilciler Meclisi’nin kaybettiklerini kabul etti.

Gazeteciler Biden’a ülkenin yüzde 75’nin gidişattan memnun olmadığı hatırlatıldı. Görevinin son 2 yılında "neyi farklı yapacağı" soruldu. Biden’ın yanıtı “Hiçbir şey” oldu.

Seçim sonuçları, ABD'de küreselcilerle küreselleşme karşıtları arasındaki çatışmanın boyutlarını ortaya koydu. Son 40 yılın en yüksek enflasyonunu yaşayan ABD’de halkın yüzde 75’i gidişattan memnun değil. Bu ara seçim Biden liderliğindeki küreselci ve müdahaleci Demokratların politikaları karşılıksız kaldığını gösteriyor. CNN’in son ankete göre 10 Demokrat parti üyesinden 6’sı Biden’ın yeniden aday olmasını istemiyor.

Küreselleşme karşıtı olan Cumhuriyetçiler ise 2020 seçimlerinde kaybettikleri Temsilciler Meclisi’ni geri aldı. ABD’li analistler Senato’da her an her şeyin değişebileceğine, Cumhuriyetçilerin kazanabileceğine, Biden’ın “topal ördek” olabileceğine işaret ediyor. Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın 15 Kasım açıklamasının süreci şekillendireceği belirtiliyor.

# abd # senato