Estonya'nın Büyükelçisi Rusya'dan kovuldu

Rusya, dost olmayan ülke listesine aldığı Estonya ile ilişkilerini maslahatgüzar seviyesine indirme kararı aldı. Estonya'nın Moskova büyükelçisinden 7 Şubat'a kadar ülkeyi terk etmesi istendi.

Estonya, AB'nin baskısıyla Rusya ile ilişkilerini geri dönülmez bir yola soktu. Rusya'nın Tallin Büyükelçiliğindeki çalışan sayısını azaltmasını istedi. Kremlin Estonya'nın bu adımının dostça olmadığını belirtti. Yanıt olarak her iki ülkedeki diplomatik temsilciliği maslahatgüzar seviyesine indirme kararı aldı.

Estonya'nın Moskova Büyükelçisi Laidre'nin Bakanlığa çağrılarak protesto notası verildi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Estonya'nın Moskova Büyükelçisi Margus Laidre'nin ülkeyi terk etmesini istedi. Ülkeden ayrılması için 7 Şubat'a kadar süre verdi.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

- Rus tarafı, yanıt olarak her iki ülkedeki diplomatik temsilciliği maslahatgüzar seviyesine indirme yönünde karar aldı. Büyükelçi'ye Estonya hükümetinin eylemleri nedeniyle protesto notası verildi. Estonya'nın Moskova Büyükelçisi'nin 7 Şubat 2023 tarihine kadar Rusya Federasyonu'nu terk etmesi gerekiyor. Rusya ile Estonya arasındaki ilişkilerde böyle bir durumun gelişmesiyle ilgili tüm sorumluluk Estonya tarafına ait. Estonya yönetiminin düşmanca adımlarına ileride de tepki vermeye devam edeceğiz.

Estonya Dışişleri Bakanlığı, 11 Ocak'ta, Rusya'dan ülkede bulunan diplomatik personel sayısını 1 Şubat'a kadar 8 kişiye indirmesini talep etmişti.

Kaynak: Anadolu Ajansı

# rusya # estonya