İran’dan Fransa'ya Alinejad tepkisi

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İran’da siyasi sistemi yıkmaya çalışan muhaliflerle görüştü. İran’daki şiddet eylemlerini “Devrim” olarak niteleyen Macron’a Tahran’ın yanıtı gecikmedi.

MACRON, İRANLI MUHALİFLERİ KABUL ETTİ

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İran karşıtlarıyla Paris’te buluştu. Tahran bu tepkisiz kalmadı.

ABD ve müttefikleri İran’ı tecrit etmek için her yolu deniyor. İran’daki gösterilere sözlü ve fiili destek veren ABD’nin ardından bir hamle de Paris’ten geldi.

Macron, İran’daki mevcut yönetimi devirmek için faaliyetler yürüten İranlı muhalif Mesih Alinejad ile 12 Kasım’da bir görüşme yaptı. Başkent Paris'teki Elysee Sarayı'nda yapılan görüşmeye CIA’nın maaşlı elemanı Alinejad ile birlikte Şeyma Babayi, Ruya Pirayi ve Laden Berumend de katıldı.

Macron, İran’daki CIA destekli şiddet eylemlerini “Devrim” olarak niteledi.

Görüşmeye dair sosyal medya hesabından açıklama yapan Alinejad, Macron’dan 5 konuda destek istediğini söyledi:


Bire bir görüşmemizde,
1- Fransa büyükelçisini geri çağırmayı,
2- Baskılar durana kadar nükleer müzakerelerin durdurulmasını,
3- İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun terör örgütü olarak belirlenmesi ve diğer Avrupa Birliği ülkelerin aynısını yapmaya zorlanmasını
4- İranlı diplomatlarının sınır dışı edilmesini
5- İranlı muhaliflerle toplantılar düzenlenmesini istedim.

Fransız yazar ve film yönetmeni Coroline Fourest, Macron-Alinejad görüşmesi sonrası Twitter’dan bir paylaşım yaptı. Mesih Alinejad ile çekilmiş fotoğrafını paylaşayan Fourest, Elysee Sarayı'ndaki görüşmeden gurur duyduğunu söyledi. Fourest, görüşmeye “Kürtler için adalet” platformunun aracılık ettiğini belirtti. “Kürtler için adalet” platformu daha önce PKK’nın terör listelerinden çıkartılması için uluslararası kampanya başlatmıştı.

“TERÖRİZMLE MÜCADELE SORUMLULUKLARI İHLAL EDİLDİ”

Elysee Sarayı'ndaki görüşmeyle ilgili İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani yazılı bir açıklama yaparak görüşmeyi kınadıklarını duyurdu:

- Özgürlük iddiasındaki bir ülkenin cumhurbaşkanı seviyesini düşürerek, son aylarda İran coğrafyasında açıkça kin, şiddet ve terör eylemleri yaymaya çalışan ve İran dışında diplomatik unsurların aleyhine girişimlerde bulunan nefret edilen kukla bir kişiyle görüşüyor. "Bu görüşme Fransız yetkililerin uluslararası sözleşmelerde yer alan terörizm ve şiddetle mücadele sorumluluklarını ihlal etmesi anlamına gelmektedir.

 Kenani açıklamasında, Macron’un İran’daki terör eylemlerini “Devrim” olarak nitelendirmesinin “Üzücü ve utanç verici" olduğunu belirtti.

# Emmanuel Macron # iran # fransa