Latin Amerika dolar hegemonyasına başkaldırdı

Latin Amerika dolar hegemonyasına başkaldırıyor. Brezilya ve Arjantin, dünyanın en büyük ikinci para birimi bloğunu oluşturacak bir adım atıyor. Latin Amerika'da kullanılmak üzere ortak para birimi için hazırlık yapılıyor.

Latin Amerika ve Karayip Devletleri Topluluğu zirvesinde ortak para birimini anlatacak iki ülke, bölge ülkelerini de bu plana davet edecek.

Latin Amerika ve Karayip Devletleri Topluluğu CELAC'ın 7’inci Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi Arjantin'de başladı. Birçok devlet ve hükümet liderinin katıldığı zirvenin sıcak gündemi ortak para birimi.

Doların hakimiyetini kırmak için yola çıkan Brezilya ve Arjantin, çalışmalarda önemli yol katetti. Şimdi planın ayrıntıları CELAC'ta Latin Amerika ülkelerine sunuluyor. Bölge ülkeleri de bu plana davet ediliyor.

Brezilya ortak para birimini "sur" yani "güney" olarak adlandırmayı öneriyor. Bu para birimi ilk başta Brezilya reali ve Arjantin pezosu ile paralel olarak çalışacak. Ticaret entegrasyonu için mekanizmalar kurulacak.

Arjantin Ekonomi Bakanı Sergio Massa, "Bu, Latin Amerika'nın kat etmesi gereken uzun bir yolun ilk adımı.” dedi. Karamsar yorumlar yapanlara Avrupa'nın avroyu oluşturmasının 35 yıl sürdüğünü hatırlattı.

Tahminlere göre, tüm Latin Amerika'yı kapsayan bir para birliği, küresel gayri safi hasılanın yaklaşık yüzde 5'ini temsil edecek. Buna karşın dünyanın en büyük para birliği olan avro, dolar cinsinden ölçüldüğünde küresel gayri safi hasılanın yaklaşık yüzde 14'ünü kapsıyor.

Konuya ilişkin Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva'nın ikili görüşmeler sonrası resmi bir açıklama yapılması bekleniyor.

Kaynak: Ulusal Kanal Haber Merkezi

# latin amerika # abd doları