Çin'de Tavşan Yılı başladı: Peki Çin yeni yılı nedir?

Çin'de yeni yıl coşkusu sürüyor. Çin’in geleneksel 12 Hayvanlı Ay Takvimi'ne göre "Su Kaplan Yılı" geride kaldı. Dünya Tavşan Yılı'na girdi.

HABER: MELİKE OZEN

Çin'de yeni yıl coşkusu sürüyor. Çin’in geleneksel 12 Hayvanlı Ay Takvimi'ne göre "Su Kaplan Yılı" geride kaldı. Çin Yeni Yılı, Bahar Şenliği olarak da biliniyor. Ay takvimindeki yeni yıl her yıl 21 Ocak ile 20 Şubat arasında bir tarihe denk geliyor. 2023'de ise Çinliler yeni yıla 22 Ocak'ta girdiler.

Yeni yıl Çin'de aynı zamanda Bahar Bayramı olarak kutlanıyor. Bu Çinlilerin en uzun tatil dönemi. Aynı zamanda Dünyada yaşanan en büyük modern göç de yine bu tatilde yaşanıyor. Milyonlarca Çinli, hızlı trenleri, otoyolları ve havayolunu kullanarak ailelerini ziyaret ediyor.

Bu yıl Bahar Şenliği, 22 Ocak Pazar günü başladı ve kutlamalar 5 Şubat’ta Fener Festivali ile sona erecek.
Gelin hep birlikte Çin Yeni Yılı’nın bilinmeyenlerine göz atalım!

Bahar Şenliği, iyi bir ekim ve hasat mevsimi için tanrılara dua etmek için törensel bir gün olsa da efsaneler çok daha ilginçtir. Bir efsaneye göre Nian adında bir canavar her yılbaşı gecesi gelirmiş. Bu yüzden çoğu insan evlerinde saklanırmış. Ancak bir çocuk havai fişek kullanarak onunla savaşacak kadar cesurmuş. Ertesi gün, insanlar daha fazla havai fişek patlatarak hayatta kalmalarını kutlamışlar. Ve bu uygulama Bahar Şenliği'nin önemli bir parçası haline geldi.


Nian hakkındaki efsanede olduğu gibi, Çin halkı, havai fişeklerin, canavarları ve kötü şansı korkuttuğuna inanmaktalar. Böylece insanlar Çin Yeni Yılı arifesinde gece yarısı havai fişekler patlatırlar. Aynı gece aileler, ölen sevdiklerinin anısına sahte kağıt paralar ve basılmış altın külçeleri de yakarlar.

ÇİN YENİ YILI GELENEKLERİ

Yılbaşında duş alınmasına izin verilmez. Ayın 5'inden önce yerleri süpürmek ve çöp atmak yasaktır. Bu, iyi şansı yıkamadığınızdan emin olmak içindir.

Çocuklara kırmızı zarf içinde şanslı para verilir. Çinliler, Çin Yeni Yılı için her şeyi kırmızıyla süslemekteler. Çin Yeni Yılı’nda kırmızı önemli bir yere sahip. Peki neden? Çünkü canavarı korkutan tek şey havai fişekler değil. Kırmızı da paha biçilmez bir silahtır ve neredeyse tüm Çin Yeni Yılı dekorasyonlarında kullanılır.

Bahar Şenliği'nde 1 yaş yaşlanırsınız. Gerçek yaş, hepimizin bildiği gibi doğum gününüzde bir yaş daha yaşlandığımızdır. Nominal yaş ise Bahar Şenliği ile artar.

Çin Yeni Yılı tüm dünyada kutlanıyor.

# çin # Çin Yeni Yılı # tavşan