İsrail'de binlerce kişi Netanyahu'ya karşı sokaklara çıktı

İsrail’de Netanyahu hükümetine karşı protestolar devam ediyor. Tel Aviv'de binlerce kişi, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun "yargıyı zayıflatma" girişimlerine karşı sokaklara çıktı.

İsrail’de Başbakan Binyamin Netanyahu'nun yargının yetkilerini kısıtlayan yasa teklifi ve hükümet politikalarına karşı tepkiler büyüyor.

İsrail'deki sivil toplum kuruluşları, hukukçular ve yüksek teknoloji sektörleri gibi meslek gruplarının çağrısıyla on binlerce kişi, Tel Aviv’de meydanları doldurdu.

Habima ve Azrieli Meydanlarında her yaştan binlerce gösterici, Netanyahu karşıtı sloganlar attı. "Diktatörlüğe hayır”, "Diktatörü devirmenin zamanı geldi" yazılı pankartlar taşıdı. Eski yargı mensupları, edebiyatçılar ve sanatçılar, yaptıkları konuşmalarda, Netanyahu hükümetine tepkilerini dile getirdi.

İsrail polisi, gösterilere 100 binden fazla kişinin katıldığını açıklarken, başkentte güvenlik önlemleri arttırıldı.

Batı Kudüs’te Başbakan Binyamin Netanyahu'nun evinin önünde de gösteriler vardı. Binlerce gösterici, Netanyahu hükümetinin yargıyı hedef alan girişimlerini protesto etti.

İsrail Adalet Bakanı Yariv Levin, Yüksek Mahkemenin yetkilerini sınırlandıran, yargının, hakimlerin seçimi üzerindeki etkisini azaltan bir yasa planladıklarını duyurmuştu. İsrail Hükümeti ayrıca, Yüksek Mahkemenin, Meclisin çıkardığı kanunları bozma yetkisinin de Meclis'e devredileceğini açıklamıştı.

Netanyahu hükümetinin, yargıya yönelik girişimleri, Yüksek Mahkeme başta olmak üzere hükümet ile İsrail yargı mekanizması arasında gerilime yol açmıştı.

# israil # Binyamin Netanyahu