Mesih Alinejad kimdir?

Masume Alinejad Kumi veya “Mesih Alinejad” ABD’de, İran’daki kadın hakları meselesi doğrultusunda faaliyet gösteren bir gazeteci olarak tanıtılıyor. Peki Türkiye başta olmak üzere farklı ülkelerdeki haber kanalları ve haber kuruluşlarına röportaj veren Mesih Alinejad kim?

Masume Alinejad Kumi veya “Mesih Alinejad” ABD’de,  İran’daki kadın hakları meselesi doğrultusunda faaliyet gösteren bir gazeteci olarak tanıtılıyor.
Peki Türkiye başta olmak üzere farklı ülkelerdeki haber kanalları ve haber kuruluşlarına röportaj veren Mesih Alinejad kim?

11 Eylül 1976 yılında İran’ın Mazenderan eyaletindeki Babol şehrinde doğdu. Ailenin son çocuğu olan Mesih Alinejad’ın 4 kardeşi var.

Mesih Alindejad 1998 yılında İran’ın “Hembestegi” gazetesinde, gazetecilik kariyerinin ilk adımını attı. Bir süre sonra “İlna” haber ajansının parlamento muhabiri olarak İran’ın 6. İslami Şura Meclisinde yeni görevine başlayan Mesih Alinejad ülke kanunlarına saygısızlık ve idari gizli bilgileri yasa dışı yollardan elde edip yayınlamaktan ötürü 7. İslami Şura Meclisi’nde parlamento gazetecisi görevine son verildi.

Mesih Alinejad ardından İran’daki reformist kanada yakın Şark, Bahar, ve Hem Mihen gazetelerinde siyasi köşe yazıları yazmaya devam etti.

O dönemde henüz kadın hakları meselesine pek ilgi göstermeyen Mesih Alinejad, Mehdi Kerrubi’ye ait “İtimad-i Milli” gazetesinde faaliyete başladı. İran’da yeşil fitne olarak bilinen 2009 yılı olaylarının öncülerinden eski İranlı politikacı Mehdi Kerrubi, Mesih Alinejad’ın İran halkını “aç yunus balıkları”na ve ülkenin Cumhurbaşkanı’nı da “Yunus balıklarının eğiticisi”ne benzettiği yazısından sonra söz konusu yazıda İran halkına yapılan hakaretlerden dolayı resmi olarak özür dilemişti.

İlk eşinin Mesih Alinejad’ın radikal politik faaliyetlerinden ötürü kendisinden ayrıldığı söylenen Mesih Alinejad 2009-2010 yıllarından sonra oğluyla beraber ülke dışına gitti.

İran devletine karşı faaliyetlerine ülke dışında da hiç ara vermeksizin sürdüren Mesih Alinejad, bir süre sonra kadın hakları meselesini ön plana çıkararak, İranlı kadınların sesi olmaya karar verdiğini söyledi.


MESİH ALİNEJAD SERBEST GAZETECİ Mİ?

VOA’de (Amierka’nın Sesi) faaliyete başlayan Mesih Alinejad kısa bir süre sonra ABD vatandaşlığı aldı. Kendisinin ABD’li yüksek yetkilileriyle fotoğrafları İran’da her ne kadar da tepki toplasa da, kendisinin sadece gazetecilik görevini yerine getirdiğini öne sürüyordu.

Canlı yayınlarda İslam dinine karşı ağır hakaretlerde bulunan Mesih Alinejad’ın, İran karşıtlığının yanı sıra başta Hamas olmak üzere Filistinli direniş hareketleri, Hizbullah, Rusya ve Çin’e karşı propagandalarıyla kadın hakları meselesi arasındaki ilişki nedir?

MESİH ALİNEJAD KADIN HAKLARI AKTİVİSTİ Mİ?

ABD dahi birçok gazetecinin tepkisini toplayan, Suudi Arabistan’daki kadın hakları ve ifade özgürlüğü meselesinin ilgi alanında tanımlamaktan kaçınan Mesih Alinejad’ın defalarca ABD’li yetkililerden İran’a karşı ekonomik yaptırımların artmasını talep etmesi, İran’da da farklı kesimlerin tepki göstermesine yol açtı. İranlı kadın hakları aktivistleri, Mesih Alinejad’ın İran’a karşı ambargo taleplerinin, kadın haklarıyla ilgisi olduğu kabul edilemez ve İranlı kadınlar başta olmak üzere tüm İran halkının yaşamını olumsuz etkileyen tamamen politik hedeflerle yapılan eylemler olduğunu söylüyor.

İranlı kadınların sesi olduğunu öne süren Mesih Alinejad, ABD’nin İran’a karşı uyguladığı ambargolardan ötürü ilaç tedavisi gören kelebek hastaları (Epidermolysis Bullosa) arasındaki kız çocukları ve kadınların sesi olmaya yeltenmeyip aksine ülkeye karşı ambargoların artması için açıkça faaliyet gösteren Mesih Alinejad’ın, kadın hakları meselesini politik amaçlarla kullanılan bir kara propaganda aracı olarak görmesi İranlı kadın hakları aktivistlerin yanı sıra ABD’de faaliyet gösteren insan hakları aktivistlerin de tepkilerine yol açmaya devam ediyor.

İran'da Mahsa Amini'nin  (Mehsa Emini) hayatını kaybetmisinin hemen ardından katıldığı canlı yayınlarda ve sosyal ağlardaki paylaşımlarında İranlıların sokaklara çıkarak şidddete başvurması yönünde çağrıda bulunan Mesih Alinejad bundan öncesinde de defalarca gazetecilik kimliğini önemsemeksizin açıkça kara propaganda yaparak yabancı gazetecilerin  tepkilerini toplamıştı. 

Mahsa Amini'nin polis merkezinde eğitim kursunda bulunduğu sırada hayatını kaybetmesini bir propaganda aracı olarak kullanan Mesih Alinejad, İran'da yaşanan son olaylardan sadece kaç ay önce Amerikan Yahudiler Derneği'nde (AJC) İslami ideolojisini hedef göstererek konuşmanın yapıldığı salonda bulunan Siyonist yetkililere hitap ederek İslam Cumhuriyeti güçlü oldukça hiçbirimiz güvende değiliz ifadesini kullanmıştı. Mesih Alinejad cesaret ve ahlak ödülü aldığı oturumda ABD Dışişleri Bakanı Blinken ve Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski de katılım sağlamıştı.
Mesih Alinjad toplantının başında ABD Dışişleri Bakanı Antony John Blinken'e seslenerek "Sesimi duyuyorsanız, lütfen İran İslam Cumhuriyeti'ne asla acıma göstermeyin" demişti. 

Mesih Alinejad’ın VOA çalışanı olarak aldığı maaşın yanı sıra 2013’ten bu yana yayınlanan resmi evraklara göre ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan 628 bin dolar ödeme alması ve ABD’de başta AJC (American Jewish Committe) olmak üzere farklı Siyonist kurumlarla aktif olarak işbirliği içerisinde oluşu, söz konusu gazetecinin profesyonel gazeteciliğin temel ilkelerini açık bir şekilde çiğneyerek doğrudan ABD’nin dış politikaları doğrultusunda ABD Dışişleri Bakanlığı’nın hedef gösterdiği ülkeler ve hareketlere kara propagandaya başvurduğunu ve Hamas, Hizbullah, Rusya, Çin vs. ülkeleri ve hareketlerine karşı faaliyetlerinin kadın haklarıyla ilgisi olmadığı kadar İran’a karşı yürüttüğü faaliyetlerinde de kadın haklarının bir yeri olmadığını açığa kavuşturuyor.

# iran tahran # iran # abd