Rusya ve OPEC'in kararı Bıden'ı köşeye sıkıştırdı: Petrol rezervlerini açtı

Atlantik Cephesinin Rusya'ya uyguladığı yaptırımlar sonrası enerji savaşları kızıştı. Rusya’nın gaz hamlesi ve OPEC’in petrol üretimini kısma kararı, Amerika Birleşik Devletleri ve müttefiklerini zora soktu. Biden çözüm olarak ABD rezervlerinden 15 milyon varil petrolü serbest bırakma kararı aldı.

Atlantik Cephesinin Rusya'ya uyguladığı yaptırımlar ile başlayan önce Avrupa’yı ardından dünyayı saran enerji krizinde karşılıklı hamleler art arda geliyor.

Rusya’nın Avrupa’ya sağladığı enerjiyi kesme ve fiyat artırma hamleleri ile OPEC+ ülkelerinin petrol üretimini kısma kararı, Amerika Birleşik Devletlerini zora soktu. Washington, fiyatları düşürmek için stratejik petrol rezervlerinden 15 milyon varili serbest bırakmaya hazırlanıyor.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre, ABD Başkanı Joe Biden, Stratejik Petrol Rezervi’nden 15 milyon varile kadar petrolün serbest bırakıldığını ilan edecek. Biden'ın ayrıca, bu kış stratejik rezervden ek satışlara hazır olması için Enerji Bakanlığına da çağrıda bulunacağı bildirildi.

Beyaz Saray’dan üst düzey bir yetkili, ek varillerin serbest bırakılmasının OPEC+ grubunun üretim kesintilerine, özellikle de Suudi Arabistan’a, yanıt olduğunu söyledi. Ancak Biden yönetiminin, stratejik ham petrol rezervini son aylarda ciddi miktarlarda kullanıma açması ABD’de tepki çekti.

Cumhuriyetçiler ve Demokratlar Biden’ı, rezervleri tüketerek ABD’nin enerji güvenliğini tehlikeye attığı konusunda eleştiriyor.

ABD Enerji Enformasyon İdaresinin verilerine göre, ülkenin stratejik petrol rezervi, eylül ayı sonunda 416 milyon 389 bin varile inerek, son 38 yılın en düşük seviyesine geriledi.

Öte yandan OPEC+ ülkelerinin, üretimi azaltma kararının ardından ABD ile yaşanan gerilimde Suudi Arabistan’a destekler sürüyor. Katar’ın Enerjiden Sorumlu Devlet Bakanı Sad el-Kabi, OPEC+’nın kararının, üye ülkelerin çıkarlarına hizmet eden teknik bir karar olduğunu söyledi. el-Kabi “Bunun siyasallaştırılması kabul edilemez" dedi.

# Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) # Amerika Birleşik Devletleri # petrol # rusya