Rusya ve İran yaptırımları etkisiz kılıyor

Rusya ve İran, yaptırımları etkisiz kılan bir mekanizma devreye soktu. 2 ülke serbest ticaret anlaşması imzaladı. Takas anlaşmasıyla İran’dan petrol ürünü sevkiyatı başladı.

Ekonomik ve diplomatik ilişkilerini giderek güçlendiren Rusya ve İran yeni bir takas anlaşmasına imza attı.

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, takas anlaşması kapsamında İran’a petrol ürünleri sevkiyatına başladıklarını duyurdu.

Rusya’nın Groznıy şehrinde düzenlenen Rusya-İran Hükümetler Arası Komisyon toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Novak, “Petrol ürünlerinin takas yoluyla sevkiyatı başladı ve ürün sayısını artırma konusunda da anlaşmaya vardık.” ifadesini kullandı.

Rusya Hükümeti’nin internet sitesinden yapılan açıklamada, Rusya ve İran’ın büyük tonajlı ve yük gemilerinin ortak üretimi alanındaki işbirliğini geliştirmeye hazır olduklarını teyit ettikleri aktarıldı.

Açıklamada, iki ülkenin petrol, doğalgaz, nükleer sanayi, finans, sigorta, gümrük, lojistik ve transit alanlarındaki işbirliğini geliştirme konusunda anlaşmaya vardığı kaydedildi. Komisyon toplantısı sırasında iki heyetin tarım, sanayi, ulaşım, enerji ve bankacılık alanlarındaki iş birliği artırmanın da değerlendirildiği ifade edildi.

Rusya’nın İran’ın deniz limanlarına yatırım yapma olasılığını değerlendirdiği ifade edilirken İran tarafının da limanlarını, transit dahil Rus yükler için dağıtım merkezleri olarak kullanılmasını teklif ettiği bildirildi. Rus şirketlerin İran’da 100 MW’lık güneş santrallerinin ve rüzgar türbinlerinin yapımının finansmanına katılımının da masada olduğu belirtildi.

Anlaşma kapsamında, İran’da petrol ve gaz sahalarının geliştirilmesi, ürün ticareti, büyük ve küçük tonajlı LNG projeleri, boru hatları inşası ve bilimsel-teknolojik işbirliği yer alıyor.

İran Enerji Bakanı Cevad Ovci, yapılan toplantının müspet sonuçlar getireceğini belirterek, “Gelecekte iki ülke arasındaki ilişkilerin seviyesi özellikle ekonomik alanda her geçen gün artacaktır.” dedi. Cevad Ovci, İran ve Rusya arasındaki işbirliğinin genişlemesinin uluslararası yaptırımları etkisiz hale getireceğini vurguladı.

Rusya ve İran’ın ticaretteki engelleri kaldırma konusunda anlaşmaya vardığını söyleyen Başbakan Yardımcısı Novak, 2 ülkenin Avrasya Ekonomik Birliği kapsamında serbest ticaret anlaşmasını imzalamaya karar verdiğini belirtti.

# rusya # iran # yaptırım # petrol