Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic'ten ordu ve polise 'hazır ol' emri

Atlantik cephesinin Balkanlarda kaos planı devrede. Kosova'da savaş kışkırtıcılığının dozu giderek artıyor. Sırp nüfusun yaşadığı bölgelerdeki saldırılar durmuyor. NATO'nun Kosova'da sözde barış gücü olan KFOR'un bu saldırıları önlememesi üzerine, Sırbistan savaş konumuna geçti.

Balkanlarda Atlantik'in kaos planının hedefindeki Sırbistan ve Kosova'da sinir uçları gergin, saha hareketli. Sınır bölgelerinde artık her şey pamuk ipliğine bağlı.

Kosova'da, Sırpların yaşadığı Zubin Potok, kışkırtıcı saldırıların merkezi haline geldi. Gerginliğin tırmanması üzerine Sırbistan savaş konumu aldı. Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, orduya ve polise "hazır ol" talimatı verdi.

Genelkurmay Başkanı Milan Mojsilovic’i sınır hattına gönderdi. Kosova sınırından 10 kilometre mesafedeki Raska kentine gelen Mojsilovic, “Sırbistan ordusunun aldığı talimatlar kesin, net ve bütünüyle uygulanacak” dedi.

Kosova ise saldırıları inkar ediyor. Bölgeye yerleştirilen ABD himayesindeki NATO'nun KFOR güçleri ise "saldırılar soruşturuluyor" açıklaması yaptı. Sözde barışı sağlayacak bu NATO gücü Sırp nüfusu hedef alan saldırılara seyirci kalmakla yetindi.

Olaylar Kosovalı Sırpların eski Sırp polis memuru Dejan Pantic'in gözaltına alınması ile başlamıştı. Kosovalı Sırplar, 10 Aralık'tan bu yana yani 17 gündür Bernjak sınır geçişlerine kurdukları barikatlarda nöbet tutuyor.

Bir yandan da gösteriler sürüyor. Kosova'nın kuzeyindeki Rudar köyü yakınında Sırplar, geniş katılımlı protesto gösterisi düzenledi.

Yüzlerce kişinin katıldığı gösteride Sırbistan bayrakları taşındı. "Kurti, Kosova çeyizin değil, dedelerimizin yurdudur", "Kurti bizi ölümle tehdit ediyor, Avrupa sessiz" yazılı pankartlar dikkat çekti.

# Kosova # Sırbistan # kfor # nato