Vatan Partisi: ''Çin'in demir cevheri kararı iki ülke arasındaki ticarete de olumlu etki eder''

Demir cevheri piyasasında Çin, tüm dinamikleri değiştiriyor. Çin'in kamu şirketi CMRG, tüm demir cevheri alımlarını tek elden yapacak. Çin'in böylece piyasada 'kural koyucu acılı' olabileceği ifade ediliyor.

Dünyadaki demir cevherinin üçte ikisini tek başına tüketen Çin, alım yapısını değiştiriyor. Artık demir cevheri alımları kamu eliyle yapılacak.

Çin'in kamu şirketi China Mineral Resources Group, Çin’in 160 milyar dolarlık demir cevheri alımlarını tek elden yapacak. 20 kadar Çin çelik üreticisi de cevheri bu şirket üzerinden satın alacak.

Çin'in tüm alımı kamu eliyle yapma kararı, sektörün dinamiklerini değiştirmesi bekleniyor. Çin'in böylece piyasada 'kural koyucu alıcı' olabileceği vurgulanıyor.

Kararın, 2010 yılında üreticilerin tek bir yıllık fiyattan satın alma uygulamasını değiştiren karardan bu yana, en önemli sektörel gelişme olduğu belirtiliyor.

Çin'in kamucu atılımını değerlendiren Vatan Partisi MKK Üyesi Ekonomist Bülent Kırmacı, bu adımın iki ülke arasındaki ticarete olumlu yansıyacağını belirtti:

Çelik sektörü stratejik bir sektördür. Bu haber kamuculuk anlayışının bir yansımasıdır. İki ülke arasındaki ticarete de olumlu etki eder. Türkiye ve Çin arasındaki sanayi ve ticari anlaşmaların sağlanması durumunda milli paralarla ticaret anlayışı da ön plana alınmalıdır. Çelik piyasası inşaat ve yapı sektörü için de çok önemli bir ham maddedir. Savunma sanayimiz için de önemli bir girdidir. Atılacak böyle bir adım çelik fiyatında istikrar sağlar.