Avokado hırsızları Antalya'da işbaşında

Yaş sebze ve meyve üretim merkezi Antalya’da avokado üretimi her geçen gün artıyor. Ilıman iklim özelliği taşıyan ilçeleri Gazipaşa ve Alanya tropikal meyve yetiştiriciliğinde öne çıkıyor. Gazipaşa’da yaklaşık 2 bin 700 dekar alanda avokado yetiştiriliyor.

Türkiye'nin yaklaşık 9 bin ton olan avokado üretiminin 7 bin tonu Antalya'da karşılanıyor. Akdeniz Bölgesi'nde domates ve biberden sonra avokadonun üretimde üçüncü sıraya yerleşmesi hedefleniyor. Ilıman iklimiyle Gazipaşa ve Alanya ilçeleri elverişli bir üretim zemini oluşturuyor.

Avokado üretimi kent genelinde son 5 yılda 3 kattan fazla arttı. Gazipaşa’da yaklaşık 2 bin 700 dekar alanda avokado yetiştiriliyor. Üretim artışında hem avokadonun ekonomik getirisinin yüksek oluşu hem de talepteki artış belirleyici oldu.

İç pazara arzının yanı sıra Rusya, Ukrayna, Romanya, Almanya, Bulgaristan, Azerbaycan ve İran başta olmak üzere çok sayıda ülkeye ihraç ediliyor.

Girdi maliyetleriyle baş etmeye çalışan üreticiyi şimdilerde bir de hırsızlık olayları zora sokuyor. Bahçelere dadanan hırsızlar, üreticinin binbir emek, zorluk ve maliyetle yetiştirdiği ürünlerini alıp götürüyor. Avokado üreticisi ve Ziraat Mühendisi Yavuz Çetin, hırsızlık olaylarına karşı ‘caydırıcı cezalar’ talep etti.

# avokado # antalya # girdi maliyetleri