TZOB'dan kuraklık tazminatı açıklaması

Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nden kuraklıkla ilgili açıklama geldi. TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Kuraklık nedeniyle birçok ilde üreticilerimiz kışlık ekimini erteledi. Ekim yapabilmek için yağış bekliyor” ifadelerini kullandı.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği, kuraklığa dikkat çekti:

- Artık tarımsal üretimimizi değişen iklime göre yeniden şekillendirmemiz gerekiyor.

 TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kuraklıkla ilgili açıklama yaptı. “Kuraklık nedeniyle birçok ilde üreticilerimiz kışlık ekimini erteledi. Ekim yapabilmek için yağış bekliyor” ifadelerini kullandı:

- 2019 yılından bu yana eylül, ekim ve kasım ayları yağışları normallerin altında gerçekleşiyor. 2022 Eylül ayı raporlarında da durum değişmedi. Eylül ayı yağışlarında mevsim normallerine göre yüzde 23 azalma görüldü.

 Bayraktar, bitkisel üretimin değişen iklime göre yeniden şekillendirilmesi gerektiğini de vurguladı. Güneydoğu Anadolu bölgesinde iki yıldır kuraklık yaşandığını belirtti:

- Hububatta ve kırmızı mercimekte önemli verim düşüklükleri oldu. Bölgede bu yıl da halen yağış olmaması çiftçilerimizde benzer bir durumla karşı karşıya kalma endişesi yarattı. Hububat ekimi sonrası kasım ve aralık aylarında yağış olmaması halinde hububatta önemli verim kayıpları yaşanabilir.

 TZOB Genel Başkanı, değişen iklim koşullarına karşı üreticinin desteklenmesi gerektiğini de kaydetti. Şemsi Bayraktar, çözüm önerilerini sıraladı:

- Çiftçimiz kuraklık afetiyle karşılaştığında aldığı tazminat, zararını karşılamalıdır. Basınçlı sulama imkanlarının artırılması sağlanmalı ve sulama maliyetleri düşürülmelidir. Çiftçimizin kuraklık verim sigortasına olan talebini artırmak için hasar tespitleri hassasiyetle yapılmalıdır.
# türkiye ziraat odaları birliği # Şemsi Bayraktar # kuraklık # çiftçi