Pamuk ve ayçiçeğinde destekler arttı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, partisinin İl Danışma Meclisi Toplantısı'nda konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, pamuk ve ayçiçeği üreticisine desteklerin arttırıldığını belirtti.

Pamuk ve ayçiçeğinde destekler arttı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti Şanlıurfa Genişletilmiş İl Danışması Meclisi Toplantısı'nda konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında pamuk ve ayçiçek üreticisine mazot ve gübre desteğini yüzde 257 artışla 76 liradan 271 liraya çıkardıklarını belirtti. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasının ilgili kısmı şu şekilde:

- Pamuk üreticilerimizin mazot ve gübre desteğini dekarda 76 liradan yüzde 257 artışla 271 liraya çıkarıyoruz. Küresel fiyatlardaki gelişmeleri dikkate alarak pamuk üreticilerimize kilogram başına düşen fark ödemesi desteğini 1 lira 10 kuruştan 1 lira 60 kuruşa yükseltiyoruz. Böylece kütlü pamukta toplam destekleme tutarımız kilogramda 2 lira 14 kuruşa, dekar başına da 1071 liraya ulaşıyor. Yağlı ayçiçeğinde ise mazot ve gübre desteğini dekar başına 37 liradan yüzde 195 artışla 109 lira, fark ödemesini de kilogramda 50 kuruştan 70 kuruş seviyesine yükseltiyoruz. Ayçiçeğinde toplam destek dekarda 297 lirayı, kilogramda 1 lira 11 kuruşu buluyor. Bu yıl 2 milyon 750 bin ton kütlü pamuk ve 550 bin ton ayçiçeği üretimiyle tüm zamanların rekorunun kırılmasını bekliyoruz. 'Sen üret yeter' anlayışıyla çiftçilerimizi desteklemeye devam edeceğiz. Açıkladığımız destekleme fiyatlarının üreticilerimize hayırlı olmasını diliyorum.

TÜİK TARIMSAL GİRDİ ENDEKSİ'NDE GÜBRE FİYAT ARTIŞI YÜZDE 226

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklaması sonrası, artan desteklerin tarımsal üretime ne kadar katkı sunacağı merak konusu oldu. 

TÜİK, Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi eylül ayı rakamlarına göre tarımsal üretimde en büyük maliyet gübre ve enerjiye ait. Gübre maliyetleri yıllık bazda yüzde 226,63 artış gösterirken, enerji maliyeti yüzde 193, 88 artış gösterdi. 

Pamuk ve ayçiçeğinde destekler arttı - Resim : 1

GERÇEK ÇÖZÜM GİRDİ MALİYETLERİNİ AZALTMAK

Çiftçiler, buldukları her fırsatta çözümün girdi maliyetlerini azaltmak olduğunu belirtiyor. Özellikle son dönemde en çok artış gösteren gübre ve mazot maliyetlerinin düşürülmesi için çözüm bekliyor. 

Vatan Partisi de kurmayları tarımsal üretimin artması için girdi maliyetlerinin düşürülmesi gerekliliğine sık sık vurgu yapıyor. Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, partisinin gerçekleştirdiği Üretim Devrimi Kurultayları'nda da bu konuya vurgu yaptı. Vatan Partisi ucuz mazot ve ucuz gübre için komşularla işbirliği yapılması gerektiğini ifade ediyor. 

Vatan Partisi'nin Üretim Devrimi programının "Ucuz mazot, gübre, tohum ve kredi" başlıklı 33. maddesinde şu ifadeler yer alıyor:

- Tarımda hedef, köylüyü efendi kılmak, her tür bağımlılığa son vermek, Türkiye’yi beslenme, giyim, gübre, tohum ve damızlıkta yeniden kendine yeterli bir ülke haline getirmek, üreticinin hayat düzeyini yükseltmek ve dışsatıma azami katkı sağlamaktır. Bu amaçlarla Avrupa Birliği, IMF, Dünya Ticaret Örgütü ve benzeri örgütlerin dayatmaları reddedilecek ve tarım desteklenecektir. Çiftçiye, besiciye ve balıkçıya, mazot, gübre, tarım ilacı, tarım aleti, sağlıklı tohum ve damızlık gibi tarımsal üretim girdilerinin ucuz sağlanması için gerekenler planlanacak ve uygulanacaktır. Vatan Partisi, ucuz mazot için İran Hükümetiyle anlayış birliğine varmıştır.
- Solucanların, organik atık ve artıkları kısa zamanda yüksek kalitede değerli bir ürün olan organik gübreye dönüştürebilme kapasitesi anlaşıldıktan sonra birçok ülkede yaygınlaşan solucan gübresi üretimine önem verilecek, çiftçi ve besicilerimizin solucan ve solucan gübresi üretim tesisleri kurmaları teşvik edilecek, bu tesisler “tarım işletmesi” kapsamına alınarak yaygınlaştırılacaktır.
- Üretim yapan her çiftçinin faizsiz ya da düşük faizli krediye ulaşması için tarım kredilerine ayrılan kaynaklar yeterli kılınacaktır. Ziraat Bankası, çiftçiye tarımsal kredi sağlamak, tarımı ve tarıma dayalı sanayiyi geliştirmek göreviyle yeniden yapılandırılacak ve yeterli sermayeye kavuşturulacaktır.
# cumhurbaşkanı erdoğan # Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi # vatan partisi # Doğu Perinçek # pamuk # Ayçiçeği