Doğal gaz kullananlar dikkat: Nasıl indirim uygulanacak?

Karadeniz gazının karaya çıkarılmasının ardından verilen Doğal gaz indirimi uygulaması başlatıldı. Doğal gaz kullanımı 1 ay süreyle ücretsiz oldu. Peki, merkezi sistem ve ön ödemeli sayaçlarda doğal gaz indirimi nasıl olacak?

Doğal gaz kullananlar dikkat: Nasıl indirim uygulanacak?

Konut, ibadethane ve cemevi abonelerinden 1 ay boyunca ücret alınmaması ile 25 metreküpe denk gelen bedelin 1 yıl boyunca ücretsiz olmasıyla ilgili kararnamede detaylar belirlendi.

Konut, ibadethane ve cemevi abonelerinin 24 Nisan tarihinden 31 Mayıs tarihine kadar olan ilk fatura tahakkuklarında sistem kullanım bedelleri ve buna ilişkin vergilerin tamamı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bütçesinden karşılanacak.

EPDK'dan konuya ilişkin yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

ÖDENECEK TUTAR "0" TÜRK LİRASI OLARAK GÖSTERİLECEK

Hesaplanan tüketim bedeli üzerinden yüzde yüz oranında indirim yapılarak toplam ödenecek tutar fatura üzerinde 0 (sıfır) Türk lirası olarak gösterilecek.

FAZLADAN TAHSİL EDİLEN TUTARLAR İADE EDİLECEK

24 Nisan 2023 tarihinden sonra hatalı olarak tahakkuk ettirilen faturalar iptal edilecek ve varsa fazladan tahsil edilen tutarlar aboneye iade edilecek. Şirketler faturanın iptalinden itibaren en geç 3 iş günü içerisinde aboneye nakden iade etmekle yükümlü olacak. İade yükümlülüğü, mekanik sayaç kullanan aboneler için ilk faturada mahsuplaşma, ön ödemeli sayaç kullanan aboneler için ise hesaba kredi yükleme suretiyle yerine getirilebilecek.

MERKEZİ SİSTEM TÜKETİCİLERİNE NASIL İNDİRİM UYGULANACAK?

Merkezi sistem tüketicilerine uygulanacak tüketim indirim miktarı, merkezi sisteme bağlı toplam konut, ibadethane ve cemevi toplam sayısından bireysel aboneliği bulunan daire sayısı düşülerek bulunan sayının 25 metreküp ile çarpılmasıyla Bu tüketime tekabül eden sistem kullanım bedelleri ile diğer tutarlar merkezi ısıtma sistemi müşterisine tahakkuk ettirilecek faturada indirime konu edilecek. Merkezi sistem binalardaki bireysel aboneler kendi abonelikleri üzerinden indirim uygulamasından yararlanacak.

ÖN ÖDEMELİ SAYAÇ KULLANAN ABONELERE NASIL İNDİRİM UYGULANACAK?

Ön ödemeli sayaç kullanan konut, ibadethane ve cemevi abonelerinin sayaçlarının 24/4/2023 tarihinden sonraki ilk okunması sırasında endeks değeri üzerinden hesaplanan tüketim miktarı abonenin hesabına “alacak” olarak yansıtılacak ve abonenin sonraki alımında bu alacak karşılığında bedelsiz olarak kartına kredi yüklenecek.

Ön ödemeli sayaç kullanan merkezi ısıtma sistemi müşterilerine alacak olarak yansıtılan miktar veya tutarın tümü tüketici tarafından yapılacak ilk doğal gaz kredisi alım işleminde, dağıtım şirketi tarafından bedelsiz kredi olarak yüklenecek.

Dağıtım şirketleri en geç 31 Mayıs tarihine kadar, bu Usul ve Esaslar kapsamındaki abonelerinden mekanik sayaç kullananlar için en az bir kere fatura düzenlemekle ve ön ödemeli sayaç kullananlar için en az bir kere okuma bildirimi bırakmakla yükümlü olacak. Dağıtım şirketleri 1 Mayıs 2024 tarihine kadar, ön ödemeli sayaç kullanan konut, ibadethane ve cemevi abonelerinin sayaçlarını ayda en az bir kere okumakla ve okuma bildirimi bırakmakla yükümlü olacak.

Kaynak: https://www.trthaber.com/haber/ekonomi/merkezi-sistem-ve-on-odemeli-sayaclarda-dogal-gaz-indirimi-nasil-olacak-765086.html

# doğal gaz