Motorlu Taşıtlar Vergisi ne kadar?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, motorlu taşıtlar vergisinde indirim yetkisini kullandı. Resmi Gazete'de yayımlanan kararın ardından MTV'nin ne kadar olduğu araştırılmaya başlandı. Peki, Motorlu taşıtlar vergisi ne kadar oldu? MTV nasıl, neye göre hesaplanıyor?

Motorlu Taşıtlar Vergisi ne kadar?
AA

Cumhurbaşkanı Erdoğan, motorlu taşıtlar vergisinde yüzde 50 indirim yetkisini kullandı. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, MTV zammı 2023 yılında yüzde 61,5 olarak uygulanacak. Resmi Gazete'de yayımlanan haberin ardından Motorlu taşıtlar vergisinin nasıl hesaplandığı merak konusu oldu. 

MTV NASIL, NEREYE GÖRE HESAPLANIYOR?


Motorlu taşıtlar için iki kıstas ve matrah farkları bulunuyor. Aracın tescil tarihi 01.01.2018'den önceyse aracın yaşı ve motor hacmine göre MTV hesaplanıyor. 01.01.2018 tarihi ve sonrasında tescili yapılan araçlar için ise yaş, motor hacmi ve aracın matrahına göre hesaplama yapılıyor.

MTV ÖDEMESİ NASIL YAPILIR?


Motorlu Taşıt Vergisi ödemesi Gelir İdaresi Başkanlığının sitesinden yapılabiliyor. Siteden geçmiş dönem borçları da sorgulanabiliyor. MTV 02:00-22:00 saatleri arasında anlaşmalı bankalar aracılığı ile Gelir İdaresi Başkanlığının sitesinden ödenebiliyor. Motorlu Taşıt Vergisi anlaşmalı bankaların şubelerinden ya da anlaşmalı bankaların alternatif ödeme kanallarından (İnternet Bankacılığı, Telefon Bankacılığı, Mobil Bankacılık vb.), PTT işyerlerinden ve vergi dairelerinden de ödenebiliyor.

MOTORLU TAŞIT VERGİSİ NE KADAR OLDU?


Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) 2023 yılı yeniden değerleme oranı yüzde 122.93 olarak ilan edilmişti. Erdoğan'ın kararıyla yüzde 50 indirim yapılmış oldu. Buna göre, 2022 yılı için tespit edilen değerleme oranı, 197 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanunu'nun verdiği yetkiye dayanılarak 2023'de MTV tutarlarına uygulanmak üzere yüzde 61,5 olarak yeniden belirlendi. Karar, 1 Ocak 2023'de yürürlüğe girecek.

# Resmi Gazete # mtv # mtv ne kadar # mtv ödeme