Süt üreticilerine devlet desteği: Resmi Gazete'de yayımlandı

Tarım ve Orman Bakanlığı, çiğ süt desteği ödemelerine ilişkin usul ve esasları belirledi. Buna göre çiğ sütü, süt piyasasının düzenlenmesi uygulaması kapsamında, üretici örgütleri aracılığıyla süt ürününe çevirterek Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğüne satan üreticiler de desteklemeden yararlanacak.

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın, Çiğ Süt Desteği ve Süt Piyasasının Düzenlenmesi Uygulama Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlandı, 1 Ocak'tan geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi.

Tebliğle, çiğ süt desteği ve süt piyasasının düzenlenmesi için gerekli kaynak, bütçede hayvancılığın desteklenmesi için ayrılan ödenekten karşılanacak. Bakanlıkça gerekli paranın aktarılmasını müteakip banka aracılığıyla ödenecek.

DESTEK ÖDEMELERİ KİMLERE YAPILACAK?

Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü'ne satan üreticiler de desteklemeden yararlanacak.

Çiğ süt desteklemesi, ürettiği çiğ sütü, süt işleme tesislerine, makbuz karşılığında satan ve Bakanlık Süt Kayıt Sistemi veri tabanına aylık olarak kaydettiren bir üretici-yetiştirici örgütüne üye olan yetiştiricilere yapılacak.

Üretmiş olduğu çiğ sütü, Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü'ne satan üreticiler de desteklemeden yararlanacak.

ÇİĞ SÜT DESTEĞİ ÖDEMELERİNE İLİŞKİN ESASLAR BELİRLENDİ

Çiğ süt desteklemesinden yararlanacakların işletmesi ve sütün elde edildiği hayvanların TÜRKVET'e kayıtlı olması gerekecek.

Süt soğutma tankları, süt toplama merkezleri ve süt dolum tesislerinin yürürlükteki mevzuat hükümlerine uygunluğu kontrol edilecek.

Haksız yere yararlandığı tespit edilen üreticiler 5 yıl boyunca hiçbir destekten faydalanamayacak.

# süt üretimi # devlet desteği # çiğ süt # et ve süt kurumu