TÜRK-İŞ'ten asgari ücret açıklaması

Asgari ücret açıklamasında masada olmayan ve tutanağa imza atmayan işçi tarafından da açıklama geldi. Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, açıklanan 8 bin 506 liralık asgari ücretin geçim şartlarını karşılamadığını vurguladı.

Asgari ücret açıklandı, işçi tarafı karşı çıktı.

2023 yılı asgari ücretinin açıklanması için yapılan toplantıda Türk-İş yoktu. Asgari ücret bu yıl ortak mutabakat ile belirlenmedi.

 "TALEBİMİZ DİKKATE ALINMADI"

Rakamın açıklanmasının ardından gözler Türk-İş'e çevrildi. İşçi tarafı 8 bin 506 lira olan yeni asgari ücret ile ilgili açıklamasını yaptı.

- Asgari ücret çalışmalarında işçi kesimi öncelikle “çalışanların kendileri ve aileleri için insana yakışır bir gelir” elde etmeleri için çaba göstermiştir. Ancak bu talebimiz dikkate alınmamıştır. Yaklaşımımız işveren ve hükümet temsilcileri tarafından dikkate alınmış olsaydı, işçi kesiminin de onayıyla asgari ücretin oybirliğiyle tespit edilmesi ihtimali ortaya çıkabilirdi.

 "BEKLENTİ GİDERİLMEDİ"

Açıklanan rakamın beklentileri karşılamadığını vurgulayan Atalay, alım gücüne dikkat çekti:

- Bugünkü mevcut sosyal ve ekonomik şartlarda, 2023 yılı için belirlenen asgari ücretin, çalışanların aileleriyle birlikte geçim şartlarını karşılamadığı görüşündedir. Kamuoyunun beklentisi de giderilmemiştir. Asgari ücretin yürürlükte kalacağı dönem boyunca meydana gelecek fiyat artışlarının gerisinde kalması söz konusudur. Ücretli çalışanların satın alma gücü bu nedenle azalmaktadır. Çalışanların satın alma gücünü koruyacak tedbirler uygulanmalıdır. Özelikle sendikasız işçilerin önemli bir bölümünün temel meselesi olan asgari ücretin işçi kesiminin savunduğu ilkeler çerçevesinde karara bağlanması, ülkemiz çalışma hayatı açısından önemli bir açılım sağlayacaktı.

Türk-İş'in bir eleştirisi de Türkiye İstatistik Kurumu'na oldu. Yazılı açıklamada, "Anayasada asgari ücretin tespitinde “çalışanların geçim şartları” göz önünde bulundurulması hükmü yer almaktadır. Ancak TÜİK bu konuda bir çalışma yapmaktan kaçınmıştır" denildi.

Açıklamada, "Güvenilir verilerle tespit edilen asgari ücret -bir kez daha- pazarlık konusu edilmiş ve karar oy çokluğuyla belirlenmiştir. İşçi kesimi alınan karara katılmamıştır" ifadelerine yer verildi.

Kaynak: Ulusal Kanal Haber Merkezi

# Türk-İş asgari ücret # Türkİş açıklama # Asgari ücret