Basın kanununda internet medyasına düzenleme kabul edildi

Bilgi bozmayı önleme teklifi Genel Kurul'da kabul edilerek yasalaştı. Kanunla gerçeğe aykırı bir bilgiyi alenen yayan kimseye, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası getirildi. İnternet medyası süreli yayın kapsamına alındı.

Bilgi bozmayı önleme kanun teklifinin Meclis Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri tamamlandı. Teklifin tüm maddeleri kabul edildi, teklif yasalaşmış oldu. Kanunun çoğu maddesi 1 Ocak 2023’te yürürlüğe girecek.

Teklifin en çok tartışılan maddesi olan 29’uncu madde de Genel Kurul’dan geçti. Kanunla gerçeğe aykırı bir bilgiyi alenen yayan kimseye, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası getirildi. 


Kanunla; internet medyası süreli yayın kapsamına alınacak. Gazeteci sıfatıyla çalışanlar Basın Kanunu kapsamında çalışacak.

Yasaya göre resmi ilanlar, şartları Basın İlan Kurumu Genel Kurulunca belirlenecek internet haber sitelerinde de yayınlanacak. İhaleler, işin yapılacağı yerde çıkan bir gazetenin yanı sıra bir internet haber sitesinde de duyurulabilecek. İhalenin yapılacağı yerde gazete çıkmaması veya internet haber sitesi yönetimi bulunmaması halinde ise ilan, aynı süreler içinde Basın İlan Kurumu İlan Portalında yer alacak.

Basın Kanununun "Cezai ve Hukuki Sorumluluklar" ile ilgili düzenlemeleri içeren bölümlerine internet haber siteleri de eklenecek.

Kanunla basın kartı, resmi nitelikte bir kimlik belgesi olarak kabul edilecek. Basın kartı talep edenlerin başvuruda bulunabilmesi için kasten işlenen bir suçtan dolayı 5 yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da bazı suçlardan hüküm giymemiş olması gerekecek. Basın Kartı Komisyonu,19 üyeden oluşacak.

Teklifin görüşmeleri sırasında AK Parti'nin önergesiyle, bazı maddelerin 1 Ocak 2023 olan yürürlük tarihi1 Nisan 2023 olarak değiştirildi. Bu maddeler arasında resmi ilan ve reklam verilebilecek internet haber sitelerinin Basın İlan Kurumunun internet siteleri üzerinden duyurulması yer aldı. Gazete ve dergiler için uygulanan müeyyidelerin internet haber sitelerine de uygulanmasına ilişkin maddenin yürürlüğü de 1 Nisan’a ertelendi.

# basın kanunu # Basın İlan Kurumu # medya