TBMM'de kritik gün: İsveç'in NATO üyeliğiyle ilgili görüşmeler başladı

TBMM Genel Kurulu, Kuzey Atlantik Antlaşması'na (NATO) İsveç'in Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmasını görüşüyor. Meclis'te İsveç'in NATO üyeliği kanun teklifinin görüşmelerine geçildi

TBMM'de kritik gün: İsveç'in NATO üyeliğiyle ilgili görüşmeler başladı

TBMM Genel Kurulu, Kuzey Atlantik Antlaşması'na (NATO) İsveç'in Katılımına İlişkin Protokolün Onaylanmasını görüşüyor. Meclis'te İsveç'in NATO üyeliği kanun teklifinin görüşmelerine geçildi. Her siyasi partinin 40'ar dakika konuşması bekleniyor. 

Saadet partili milletvekili şunları ifade etti:

- İsveç’in Gazze’de yer alan tutumunu da olumlu buluyoruz. İsveç Filistin’i destekliyor. Her hangi bir tercih dış politikayı kökten düzeltmez. Şayet TBMM’nin tercihi neredeyse tam üye olarak kabul eden İsveç’in üyeliğinin onayı yönünde gerçekleşirse, oy tercihimiz iktidarın yanlış politikalarını not ederek, Türkiye’nin yalnızlaşmaması ve dışlanmaması noktasında İsveç’in üyeliğine karşı çıkmadığımızı söylemek istiyorum.

Öte yandan Saadet Partisi İstanbul Milletvekili Mustafa Kaya "İsveç konusunda ABD'nin tuzağına düşmemeliyiz" ifadelerini kullandı ve şunları söyledi:

- Batı Rusya’yı sıkıştırıyor. Rusya ne bugün ne de yarın Amerika’nın çevreleme politikasını kabul etmeyecek. NATO ve Rusya arasında çıkacak savaş Türkiye için olumsuz sonuçlar doğurabilir. Türkiye hayır demeli, Türkiye İsveç üzerinden Amerika tuzağına çekilme ile karşı karşıyadır. Türkiye’ye patriotları vermeyen, s400’ler nedeniyle bize ambargo uygulayan Amerika bize oyun kuruyor. F16 satışı ile pazarlıkta el güçlendirmeye çalışıyor. F16 alacağımızın garantisi yok.

Oylama ile İsveç'in NATO'ya katılım talebine ilişkin karar verilecek. Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilmesi halinde İsveç, NATO'ya üyelik sürecini ilerletebilecek.
Aksi durumda İsveç için süreç baştan başlayacak.

NATO'ya yeni bir üye ülke kabul edilebilmesi için tüm üye ülke meclislerinin katılım protokollerini kabul etmesi gerekiyor.

31 üyesi bulunan NATO'da şimdiye kadar 29 üye İsveç'in NATO'ya üyeliğine onay verdi. Türkiye ve Macaristan'da ise süreç halen devam ediyor. 

İYİ PARTİ HAYIR DİYECEĞİNİ AÇIKLADI

İyi Parti Grup Başkanı Koray Aydın şunları söyledi:

- Filistin maalesef gerçek diplomasinn değil amacına ulaşmayan boykot ve mitinglerin konusu oldu. Bu tutarsız çelişkili dış politika sebebiyle komisyonda nato üyeliğine hayır oyu kullandık. Gebel kurulunda da bu siyasi irademiz devam edecektir.  Tüm milletvekillerimizi hayır demeye davet ediyoruz.

MHP Milletvekili Kamil Aydın şunları ifade etti:

- Bugün görüşmekte olduğumuz İsveç’in NATO üyeliği konusunda mazisinde şehitler vererek edindiği tecrübe bulunan bugün de ilk beş ülke arasında yerini alan dışişleri teşkilatımızın talepleri muhataplarımızca karşılık bulmuştur. Kayıt altına alınan hususların uygulama süreci hali hazırda başlatılmıştır. Komisyon toplantısında ve tarafların resmi açıklamalarından Türkiye’nin beklentileri karşılık bulmaya devam etmektedir. Kanunu ve anayasal değişiklikler yapılmıştır. Savunma sanayi ambargolarının kaldırılması etkinleştirilmiştir. MHP grubu olarak komisyondaki tavrımızın süreceğini belirtirim.

CHP'DEN EVET KARARI

CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, İsveç'in NATO'ya katılmasıyla ilgili teklife evet diyeceklerini açıkladı. Gerekçe olarak İsveç'in Filistin'i tanımasını gösteren Salıcı, NATO'dan yana taraf olduklarını açıkça belirtti. Salıcı konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Bu süreç tüm taraflar tarafından sancılı süreçleri yol açtı büyük resim bize şunu söylüyor biz bugün aslında sadece İsveç’in katılımını oylamayacağız.

NATO’nun genişlemesini oylayacağız dünya bir kırılma yaşanırken Gazze'deki savaş yayılırken Ukrayna’da savaş yayılırken dünya ticaretinin yarısı Kızıldenizdeyken bunların yaşanacağı aşikardır.

Biz güvenliğe sadece askeri değil aynı zamanda siyasi olarak da görüyoruz düzensiz göç karşısında sınırlarımızın güvenli iklim değişikliğinde gezegenlerin güvenliğini düşünüyoruz, bunlar siyasi meselelerdir siyasi işlikten kurarken uzun vadede yönümüzü doğru belirlemek gerekir.

Barış ve istikrar ortamını bozan her türlü tehdide karşı NATO’nun caydırıcı gücünü önemsiyoruz NATO’nun yeni üyelerinin katılımıyla genişleme protokolünü destekliyoruz. Biz CHP olarak İsveç’in NATO’ya katılımını evet diyeceğiz.

İSVEÇ'İN FİLİSTİN'İ TANIMASININ ÖN AYAK OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ

İsveç’in Filistin’i tanımasının önayak olduğunu düşünüyoruz.

İsveç’in NATO’ya üyeliği gündeme geldiğinde müzakere süreçlerinde görünmemiş bir şekilde güya kapıyı baştan kapattınız. Tıpkı bu can bu bedende olduğu gibi bu teröriste alamazsınız dediği gibi oldu.

Son yıllarda dış politikamız ne yazık ki şöyle ilerliyor önce Erdoğan çıkıyor iç politika için şov yapıyor bağırıyor çağırıyor diploması sonucuna ulaşıyor Erdoğan milleti geldiği ile kalıyor yabancılar da alıştılar artık önemsemiyorlar bu konular krize dönüşüyor e lalem Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı hakkında güvenilmez bir isim olarak görüyor."

# nato # isveç # pkk