Kamusal alanda cinsel ilişki suç mu?

Kamusal alanda cinsel ilişkiye girmek suç mu? Teşhirciliğin cezası nedir? Kamuya açık alanda cinsel ilişkiye girmek veya teşhircilik Hayasızca Hareketler Suçu ve Cezası (TCK m.225) kapsamında ele alınır. Kamusal alanda cinsel ilişkiye girmek veya teşhircilik suçları 6 aydan 1 yıla kadar hapis ile cezalandırılmaktadır. Şartlara uygun olanların adli para cezası olarak tahsis edilmesine izin verilebilir.

Kamusal alanda cinsel ilişki suç mu?

Hayasızca Hareketler Suçu ve Cezası ( TCK m.225) olarak öncelikle seçimlik hareketlerinden söz edilir. Suçun tamamlanması adına bu hareketlerin gerçekleşmesi dikkate alınır. Suçun işlendiğini belirten unsurlar olarak:

  • Cinsel ilişkinin alenen yaşanması seçimlik hareketlerden bir tanesidir
  • Cinsel ilişkiden ziyade teşhircilik yapmak unsurlar arasında gösterilir.

Alenen cinsel ilişkiye dair 5237 sayılı TCK üzerinden tanımlara yer verilmiştir. Ahlak ile nezaket kurallarına aykı olan her türlü cinsel ilişkinin suç teşkil ettiği belirtilmiştir. Bunlar kadar edep duygularının es geçilmesi üzerine de suçun tamamlanması ve cezaya geçilmesi söz konusudur.

Alenen cinsel ilişki suçunda:

  • Kamuya açık ya da açık olmayan alanların değerlendirilmesi esas alınır.
  • Üçüncü kişiler tarafından görülür halde olması suç teşkil eder.

Görüldüğü üzere üçüncü kişilerin şahit olabilecekleri açık alanlarda cinsel münasebete girmek suçlar arasında gösterilir. Hatta bunların arasına arabada cinsel ilişkide bulunmak dahi katılır. Sonuç olarak özel ilişkininin açık alanlarda yaşanması üzerine hayasız hareketlere karşı cezaya netlik kazandırılır.

HAYASIZCA HAREKETLER SUÇU VE CEZASI
 
Hayasızca Hareketler Suçu ile Cezası ( TCK m.225) adı altında sadece eylemler belirtilmez. Eylemlerin ardından cezaları dikkate almak gerekir. Tekrardan işlenen suça bağlı olarak cezalara değinilir. Öncelikle alenen cinsel ilişkinin yaşanması üzerine:

  • En az 6 aydan başlayacak şekilde hapis cezasına karar verilebilir.
  • En fazla ise 1 yıllık sürece kadar hapis cezasına hükmedilebilir.

Cinsel taciz cezasında alt sınır olarak 3 aylık süreçten söz edilir. Hayasız olan hareketlerde ise bu süre 6 aya kadar çıkartılır. En fazla da tekrardan 1 yıllık hapis cezasına yer verilebilir.

Adli para cezasının ise hapis cezası ile birlikte çarptırılmasına karar verilebiliyor. Bunun gibi verilen hapis cezasının şartları dikkate alınır. Şartlara uygun olanların adli para cezası olarak tahsis edilmesine izin verilebilir.

# gözaltı # tutuklama # ceza # hapis # TCK # para cezası # adli kontrol # cinsel taciz # kamuya açık # adli para cezası