Bakanlık'tan TL'ye teşvik için yeni adım

Hazine ve Maliye Bakanlığı önlemler paketinin ardından yeni bir açıklama daha yaptı. Serbest piyasa kurallarından taviz verilmeden Türk Lirası kullanımını artıracak uygulamalara devam edileceğini belirtti.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, ekonomide yeni tedbirlerin devreye alınacağını duyurdu. Bakanlık alınan yeni kararlar sonrası önemli bir açıklama yaptı.

Serbest piyasa kurallarından taviz verilmeden, Türk lirası kullanımını ve cazibesini artıracak uygulamalara devam edileceğini ifade edildi.

Gelecek dönemde ihtiyatlı maliye politikasına devam edileceği ve mali disiplinden asla taviz verilmeyeceği vurgulandı. Ayrıca, "Maliye politikasında program hedeflerinden sapmadan büyüme, istihdam ve özellikle gelir dağılımını önceleyen uygulamalar devam edecektir. Kamu harcamalarında etkinliği artırarak, tasarruf sağlanacaktır." ifadelerini yer verildi.

Yeni ekonomik adımlar Hazine ve Maliye Bakanlığı, BDDK, Sermaye Piyasası Kurulu, ve Merkez Bankası tarafından paylaşıldı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, Türk lirası cinsi varlıkların teşvik edilmesi amacıyla Gelire Endeksli Senet ihraç edileceğini duyurdu.

Senetler, 3 ayda bir kupon getirili, asgari getiri garantisi ile getiri oranı ve vade yapısı ihraç duyurusunda ilan edilecek. Gelire endeksli devlet içi borçlanma senedi talep toplama işlemlerinin ise 15 Haziran'da başlayacağı belirtildi.

Öte yandan BDDK, tüketici kredilerinde genel vade sınırını 50 bin ila 100 bin lira arasında değişen tutarlar için 24 ay, 100 bin liranın üzerindeki tutarlar için 12 ay olarak belirledi.

SPK ise Borsa İstanbul nezdinde Emtia Pazarı'nın kurulduğunu ve altın sertifikası ihracına ilişkin çalışmalara başlandığını bildirdi. Ayrıca SPK, yurt içinde gerçekleştirilen halka arzlarda SPK tarafından tahsil edilen ücretlerde indirime gidildiğini duyurdu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Türk lirası cinsinden ticari nitelikteki nakdi kredilere yüzde 10 düzeyinde uygulanan zorunlu karşılık oranını yüzde 20’ye yükseltti.

# istanbul # türkiye # açıklama # maliye # türk # piyasa # bin # hazine # serbest piyasa