Vladimir Putin: "Tek kutuplu dünya düzeni dönemi sona erdi"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batılı ülkelerin yaptırımlarına ve engellemelerine rağmen geniş bir yabancı temsilci katılımıyla bu yıl 25. kez düzenlenen St. Petersburg Uluslararası Ekonomi Forumu'nun (SPIEF) ana oturumunda açıklamalarda bulundu.

24 Şubat'ta başlayan Donbass'ın korunmasına, Ukrayna'nın Nazilerden arındırılmasına ve silahsızlandırılmasına yönelik özel askeri harekatın ardından ilk kez geniş katılımlı bir uluslararası platformda konuşan Putin'in açıklamaları, tüm dünyada büyük bir ilgiyle takip ediliyor.
Ukrayna krizinin devam ettiği bir dönemde, Putin'in bugünkü konuşmasına küresel ekonomik süreçlerin gelecekte nasıl şekilleneceğinin tayini, küresel siyasetin geleceği ve Batı ile ilişkilerin perspektifi açısından büyük önem atfediliyor.

Vladimir Putin'in konuşmalarından öne çıkan satırlar şu şekilde:

- Donbass'ı korumaya yönelik özel askeri harekatın tüm görevleri mutlaka yerine getirilecek. Askerlerimizin cesareti ve kahramanlığı, Rus ordusuna ve donanmasına güç ve özgüven aşılayan Rus toplumunun dayanışması, bunun teminatıdır.
- İşletmelerin çalışması ve Rusya ile Belarus'tan gübre sevkiyatı engelleniyor, bunun sonucunda durum giderek daha fazla çıkmaza giriyor. Bunun ardından yaşanacak gelişmeleri öngörmek zor değil; küresel piyasaya gübre tedarikinde açık yaşanma riski doğacak ve fiyatlar çok daha güçlü şekilde yukarı gidecek, bu da en başta fakir ülkelerde açlık tehdidi oluşturacak. Bunun sorumluluğu, tamamıyla ABD ve Avrupa yönetimlerinin vicdanında olacak.
- Dünyada yaşananlar, son aylardaki gelişmelerin, en başta da Rusya'nın Donbass'ta yürüttüğü özel askeri harekatın sonucu değil. Bu tür iddialar, gerçekleri açıkça ve bilinçli bir şekilde çarpıtma girişimi. Ürün ve hammadde pazarlarında enflasyondaki sert artış, bu yıl yaşanan olaylardan çok daha önce bir faktör halinde geldi. Bu durumda dünya, G7 ülkelerinin sorumsuz, makroekonomik politikasının peşinden gitti. Üstelik bu süreçler, 2020'den itibaren pandemi nedeniyle başladı.
- Rusya, Batılı dostlarımız tabiri caizse tam da bunu hayal ediyor olmasına rağmen, asla kendini tecrit etme ve otarşi (kapalı ekonomi) yoluna gitmeyecek. İlgi gösteren, bizimle çalışmak isteyen herkesle işbirliğimizi genişletiyoruz ve genişletmeye devam edeceğiz. Bu türden çok fazla insan var, dünyadaki insanların büyük bir çoğunluğu. Şimdi tüm bu ülkeleri sıralamaya kalkmayacağım.

UKRAYNA'DAKİ TAHILIN ÇIKARILMASI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin  tahıl krizinin çözümü için şunları söyledi:

- Ukrayna'daki gıda ürünlerinin küresel pazara tedarikiyle ilgili çok sayıda spekülasyon var, bunu söylemeden geçemem. Biz buna (tahılın çıkarılmasına) engel olmuyoruz. Ukrayna'nın Karadeniz'deki limanlarına mayın koyan biz değildik ki. Bırakın mayınları temizlesinler ve çıkarsınlar. Biz, bu sivil gemilerin güvenliğini sağlarız. Sorun yok.

RUSYA'YA YAPTIRIMLARIN BATI'YA ETKİSİ

Rusya'nın NATO kuşatmasına yaptığı operasyon sonrası Amerika ve Batı'nın yaptırımları hakkında şunları söyledi:

- Avrupalı siyasetçiler kendi ekonomilerine kendi elleriyle ciddi bir darbe vurdu. Avrupa'da ve ABD'de sosyal ve ekonomik sorunların nasıl tırmandığını, malların, gıda ürünlerinin, enerjinin ve akaryakıtın fiyatının nasıl arttığını görüyoruz.

- Rusya karşıtı 'ekonomik blitzkrieg' (yıldırım harekatı) girişiminin en başından beri başarı şansı olmadığını daha önce söylemiştim. Üstelik yaptırım silahı ve son yıllardaki uygulamalar, bunların iki tarafı etkilediğini çok iyi ortaya koyuyor.

TEK KUTUPLU DÜNYA DÜZENİ SÜRDÜRÜLEBİLİR Mİ?

Vladimir Putin tek kutuplu dünyanın sürdürülebilir olmadığını ve dogmalara bağlı olduğunu ifade etti:

- Batı'daki partnerlerimiz, kendi jeopolitik sanrıları nedeniyle uluslararası temelleri kasıtlı olarak yıktı.
- Küresel para birimlerine güven, hırslar ve demode olmuş jeopolitik sanrılar uğruna sarsıldı. İş itibarı, para birimlerine güven temelden zedelendi, bu bilinçli olarak yapıldı.
- Tek kutup dünya dogmalarına dayanan dünya sürdürülebilir değil.
- Tek kutuplu dünya düzeni dönemi, her türlü araçla onu kurtarma çabalarına rağmen sona erdi.
# abd # türkiye # rusya # Ukrayna # Putin # vatan partisi # ekonomi # nato # vladimir putin # batı # Avrasya # son # Gıda # tahıl # St. Petersburg # çok kutuplu dünya