Karakalpakistan nerede?

Karakalpakistan nerede?

Karakalpakistan nerede?

Birinci yüzyılın ilk yarısında Aral boylarında bulunan Doğu Peçeneklerinin topraklarına Sibirya ve İrtiş taraflarından Kıpçak boyları girmiştir. Bu bölgelere gelen Kıpçakların bir kısmı Doğu Peçenekleri içerisine karışarak Peçenekler arasında hayatlarını sürdürmüştür. Bugünkü Karakalpak boyları arasında Kıpçak boyunun bulunması da bununla bağlantılıdır. Tarihçi Ebu’l-Fazıl Beyhaki, “Tarih-i Beyhaki” adlı eserinde XI. yüzyılın ortasında Harezm hanının ordusundaki bir komutanın “kalpak” olarak adlandırıldığını yazmıştır.

Karakalpakistan, özerk bir cumhuriyettir. Başkenti Nukus olan Karakalpakistan, Özbekistan’ın en büyük coğrafyalarından biridir. Özerk olarak Özbekistan’a bağlı olarak varlığını devam ettiren Karakalpakistan’ın batısında ve kuzeyinde Kazakistan yer alırken, güneyinde Türkmenistan’ın Balkan bölgesi yer alır. Aral Gölü’Nün güneyinde yer alan Karakalpakistan’ın doğusunda ise dışişlerinde ve mali durumunda bağımlı olduğu Özbekistan bulunur.

Karakalpaklar Kazak Türkleri'nin bir boyu olarak da kabul edilebilir.

Karakalpakistan, 1925 Nisan ayında Kazak Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin özerk bir bölgesiydi. Ancak bu özerk bölge 20 Temmuz 1930'da SSCB'ye devredildi. İki yıl sonra (20 Mart 1932) Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti statüsünü kazandı. Aralık 1936'da Özbekistan SSC'ne bağlandı. Karakalpakistan Cumhuriyeti'nin kendi egemenlik ve kendi anayasası vardır. Karakalpakistan Cumhuriyeti Özbekistan Cumhuriyeti Anayasası Özbekistan'dan ayrılma hakkına sahiptir.

# rusya # Temmuz # ilk # Mali # Küresel # Özbekistan # türkmenistan # ANDA # orta asya # karakalpakistan