İngiltere'de istifalar: 5-7 Temmuz istifaları

Boris Johnson, en az 12 yıl öncesine uzanan cinsel taciz iddialarının ardından Parlamento Üyesi (MP) Chris Pincher'ı Başkan Yardımcısı olarak atadı. Bunun ardından 5-7 Temmuz 2022 tarihleri arasında, birden fazla bakan, Birleşik Krallık'ın görevdeki hükümeti olan ikinci Johnson bakanlığından istifa etti.

İngiltere'de istifalar: 5-7 Temmuz istifaları

Boris Johnson, en az 12 yıl öncesine uzanan cinsel taciz iddialarının ardından Parlamento Üyesi (MP) Chris Pincher'ı Başkan Yardımcısı olarak atadı. Bunun ardından 5 Temmuz 2022'de Sağlık Bakanı Sajid Javid ve Şansölye Rishi Sunak, Boris Johnson'un büyük bir hata yaptığını söyleyerek istifa ettiler. Javid ve Sunak'ın istifaları, çok sayıda genç bakanın ve Parlamento Özel Sekreterlerinin (PPS) de istifa etmesine neden oldu. İstifa edenlerin çoğu, Başbakan Boris Johnson'ın dürüst olmadığını gerekçe gösterdi. Takip eden 24 saat içinde 36 milletvekili hükümetteki görevlerinden istifa etti. Bu, hem 1932'den bu yana 24 saatlik bir süre içinde en fazla sayıda bakanlık istifası, hem de bu türden rekor istifaların en fazla sayısı oldu.

Takip eden günde, Johnson, "Başbakan'a Sorular" oturumu sırasında hem muhalefet hem de hükümet sıralarından çok sayıda eleştiriye maruz kaldı. Bu eleştiriler karşısında Boris Johnson istifa etmeyi reddetti. Başbakan'a Sorun oturumunun sonuçlanmasının ardından Johnson, İrtibat Komitesi toplantısında daha fazla milletvekilinin başka sorularıyla karşılaştı. Bu sırada yeni atanan Şansölye Nadhim Zahawi ve İçişleri Bakanı Priti Patel de dahil olmak üzere kabine üyelerinin Johnson'ı istifaya çağırmak için Birleşik Krallık Başbakanlık ofisi ve konutunda toplandığı ortaya çıktı. 

1922 Komitesi'nin Johnson'ın ikinci bir güvensizlik hareketiyle karşı karşıya kalmasına izin vermek için kurallarını değiştirebileceği yaygın olarak bildirildi. Ancak komite daha sonra 11 Temmuz'da önceden planlanan seçimlerden önce bunu yapmayı reddetti. Birkaç milletvekili, 1922 Komitesi'ne Johnson'a olan güven kaybını ifade eden mektuplar sundu. Bunun üzerine komitenin Başkanı Sir Graham Brady'nin Birleşik Krallık Başbakanlık ofisine gitti ve geniş ölçüde istifa tavsiyesi olarak yorumlanan "akıllıca tavsiyeler" sundu.

6 Temmuz akşamı, eski sadık müttefikler İçişleri Bakanı Priti Patel, İskan Bakanı Michael Gove ve Ulaştırma Bakanı Grant Shapps da dahil olmak üzere daha fazla üst düzey bakanın Başbakanı istifaya çağırdı. Başbakanlık ofisi, Boris Johnson'ın gönüllü istifa etmeyeceğine dair bir bildiri yayınladı. 

6 Temmuz'da Johnson, kendisini istifaya çağırdığı için "sadakatsizlikle" suçladığı Gove'u görevden aldı. Başsavcı Suella Braverman, Johnson'ı istifa etmesi çağıranlara katıldı ancak görev duygusu ve hükümetin bir avukata ihtiyacı olduğunu öne sürerek hükümetteki görevinden istifa etmeyi reddetti. Ayrıca yaklaşmakta olan muhafazakar liderlik yarışmasında yer alacağını da belirtti. Brecon ve Radnorshire'ın Muhafazakar Milletvekili Fay Jones, "Boris Johnson 7 Temmuz'a kadar istifa etmezse, onun yerine istifa edeceğini" açıkladı.

Kuzey İrlanda Dışişleri Bakanı Brandon Lewis, 7 Temmuz 2022 sabahı istifa etti. İstifa mektubunda, dürüstlüğün ve karşılıklı saygının hükümette onaylanmadığı belirtildi. Yeni atanan Şansölye Nadhim Zahawi, aynı sabah Johnson'ın istifasını istedi. Michelle Donelan da Eğitimden Sorumlu Devlet Bakanı olarak atanmasından 2 gün sonra istifa etti. 

İstifalar, birçok devlet dairesinin sorumlu devlet adamının neredeyse tamamını kaybedilmesine yol açtı. Örneğin, Eğitim Bakanlığı'nda yalnızca bir Parlamento Müsteşarı kaldı ve diğer tüm sorumlu devlet adamları istifa etti.

# Grant Shapps # ingiltere # Boris Johnson # Johnson # Başbakan # istifa # Temmuz # birleşik krallık # kuzey irlanda # Sajid Javid # Sağlık Bakanı Sajid Javid # 10 numara # hükümet krizi # Eğitim Bakanlığı # Dış İşleri Bakanlığı # Priti Patel # michael gove # Chris Pincher # Boris Johnson istifa # rishi sunak # suella braverman