Şoygu: ''Amerika Suriye'de terörist eğitiyor''

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, dün İstanbul'da Türkiyeli mevkidaşı Hulusi Akar ile yaptığı görüşmede, Suriye'de Amerikan askerlerinin varlığının yasadışı olduğunu vurgulayarak, teröristlerin Amerikan üslerinde eğitildiğini belirtti.

Şoygu: ''Amerika Suriye'de terörist eğitiyor''

ABD ordusu ve ona bağlı terör unsurları, uzun süredir Suriye'de yasadışı olarak bulunmakta ve ülkenin petrol kaynaklarını ve tahıllarını yağmalamanın yanı sıra Suriye halkına ve güçlerine karşı girişimlerde bulunmaktalar. 

Rusya Savunma Bakanlığı, sözkonusu görüşmeye  ilişkin yaptığı açıklamada, Rusya Savunma Bakanı'nın Türkiye Savunma Bakanı ile yaptığı görüşmede Suriye hükümetine yönelik tek taraflı ABD yaptırımlarının hukuka aykırılığına da vurgu yaptığını kaydetti.

Bu görüşmede Şoygu, Suriye'deki Amerikan kuvvetlerinin varlığını uluslararası hukukun ihlali olarak nitelendirdi ve ABD'nin Suriye'nin bazı bölgelerini işgal ettiğini ve bu bölgelerden yasadışı olarak petrol çıkararak taraflı olduğunu da sözlerine ekledi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria  Zakharova da, daha önce ABD'nin Suriye'nin kuzeyindeki petrol sahalarından her ay yasadışı olarak 30 milyon dolardan fazla petrol çıkardığını açıklamıştı.

Suriye'nin Birleşmiş Milletler'deki daimi temsilcisi Bessam Sebbag, kısa bir süre önce Güvenlik Konseyi toplantısında Washington'un Suriye'de IŞİD'i yeniden canlandırma girişimi hakkında bilgi vermişti.

Suriyeli yetkililer, ABD'nin Suriye'deki eylemlerinin "işgal" olduğunu defalarca vurguladılar.

Amerika, Suriye'deki teröristlerin ana destekçisidir. 

# abd # türkiye # rusya # pkk # suriye # YPG # terör # şoygu # dışişleri # pyg