Rusya'dan Kosova yönetimine çağrı

Kosova'nın Sırbistan'dan gelecek için Sırplar için geçici kimlik kararı, plaka değişimi ve Kosova kimliği kararı alması üzerine bölgede gerginlik üst seviyeye çıktı. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Priştine yönetimini ve arkasında duran ABD ve Avrupa Birliği’ni (AB), Kosovalı Sırplara yönelik provokasyonlara son verme ve haklarına saygı duyma çağrısında bulundu.

Rusya'dan Kosova yönetimine çağrı

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Priştine yönetimini ve arkasında duran ABD ve Avrupa Birliği’ni (AB), KosovaSırplara yönelik provokasyonlara son verme ve haklarına saygı duyma çağrısında bulundu. Çağrıda öne çıkan başlıklar şu şekilde:


- Priştine'deki "yetkililerin" yerel Sırpların kişisel belgelerinin ve kayıt plakalarının zorla değiştirilmesine ilişkin temelsiz ayrımcı kuralları 1 Ağustos'tan itibaren uygulamaya başlama kararı, Sırp nüfusunun Kosova'dan sürülmesi yönünde atılan yeni bir adımı temsil ediyor.
- Bu kararın amacı, "Başbakan" Albina Kurti liderliğindeki Priştine, radikal grupların, Sırp nüfusunun haklarının korunmasını sağlayan Sırp kurumlarını Kosova'dan çıkarmaktır.
- Kosovalı Arnavutların liderleri, Sırpların özgürlüklerine doğrudan bir saldırı söz konusu olduğunda kayıtsız kalmayacaklarını biliyorlar ve askeri bir senaryoyu tetiklemek için kasıtlı olarak durumu tırmandırıyorlar. 
- Moskova, Priştine'yi ve arkasında duran ABD ve AB'yi provokasyonları durdurmaya ve Kosova'daki Sırpların haklarına saygı göstermeye çağırıyor.
- Durumun bu  hale gelmesi, AB arabuluculuk misyonunun başarısızlığını bir kez daha gösteriyor. 
# abd # rusya # Putin # avrupa # savunma # son # Sırbistan # Kosova # sırp # vucic # kurti # mitroviça