Trafik sigortası nedir?

Trafik sigortasına gelen zamlardan sonra herkes trafik sigortası nedir, trafik sigortası ne işe yarar, trafik sigortası basamak nedir gibi soruların cevabını merak ediyor.

Trafik sigortası nedir?

Trafik sigortası, trafiğe çıkacak araçlara yaptırılması zorunlu bir sigorta türüdür. Trafiğe çıkmak için, her aracın trafik sigortası olması zorunludur. Peki bu trafik sigortası ne işe yarar?

"ZORUNLU TRAFİK SİGORTASI NEDİR?"

Zorunlu trafik sigortası, 2918 sayılı Trafik Kanunun 91. Maddesi ile zorunlu hale getirilen ve bir kaza anında diğer araçlara ve şahıslara verilen zararın karşılanmasını teminat altına alan sigortadır.

"TRAFİK SİGORTASI NE İŞE YARAR?"

Zorunlu trafik sigortasının en önemli avantajı kaza sonucunda karşı tarafta ve üçüncü kişilerde oluşabilecek maddi ve hukuki sorumluluğun sigorta tarafından teminat altına alınmasıdır. 

"TRAFİK SİGORTASININ FAYDALARI"

Trafik sigortası sayesinde, kaza sonrasında kazaya karışan diğer araçlarda oluşan maddi hasarlar teminat kapsamında sigorta şirketi tarafından karşılanır. Ayrıca zorunlu trafik sigortası ile poliçe kapsamındaki teminatlara göre kaza esnasında üçüncü şahıslarda oluşabilecek sakatlıklar karşılanır. Vefat durumunda poliçe kapsamındaki teminatlara göre tazminat ödemesi yapılır ve kazaya karışanların sağlık ve tedavi masrafları Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından karşılanır. Dahası trafik sigortası yaptırıldığında, kaza durumunda kazazedelerin ilaç ve tıbbi malzeme ihtiyacı karşılanır.

"ZORUNLU TRAFİK SİGORTASI İÇİN HANGİ EVRAKLAR GEREKLİDİR?"

Zorunlu trafik sigortası için sadece aracın ruhsatı yeterlidir. 

"ZORUNLU TRAFİK SİGORTASI NE ZAMAN YAPILIR?"

Sıfır araç satışlarında, ruhsat işlemlerinde zorunlu trafik sigortası poliçesi istenmektedir. Bu sebeple sıfır araç alımlarında zorunlu trafik sigortası, ruhsat çıkarma işlemlerine başlamadan önce yapılmalıdır.

İkinci el araç satışlarında ise, noter satışı yapıldıktan sonraki 15 gün boyunca, aracın eski sahibinin yaptığı zorunlu trafik sigortası geçerli sayılmaktadır. Noter satışından sonraki 15 gün içinde ikinci el araçlara zorunlu trafik sigortası yaptırılmalıdır.

"ZORUNLU TRAFİK SİGORTASI FİYATLARI"

Sigorta primleri 7 basamakta belirleniyor. İlk kez trafik sigortası yaptıranlar 4. basamaktan başlıyor. Hasarsızlık indirimi veya hasar artırımı tarifeleri de 4. basamak baz alınarak belirleniyor.

1 Eylül 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere İstanbul’da otomobiller için 4. basamak tarifesi 3.958 TL’ye çıkacak. Zammın yanı sıra hasarsızlık indiriminin aşağı çekilmesi nedeniyle kaza yapmamış sürücülerin primi daha yüksek oranda artacak. En yüksek hasarsızlık indiriminden yararlananların (7. basamak) tarifesi 2.296 TL’ye çıkacak.

Hasar nedeniyle prim artırımlarının aşağı çekilmesi de kaza yapan sürücülerin prim maliyetini düşürecek. Yeni düzenlemeyle birinci basamakta azami prim tutarı 9.301 TL olacak.

# sağlık # istanbul # ilk # trafik sigortası # eylül # 2022 # trafik sigortası ne işe yarar