Ömer Faruk Gergerlioğlu kimdir?

Terör örgütü PKK'nın propagandası yapmakla suçlanan ve hapis cezası alan Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun kim olduğu merak ediliyor. Peki Ömer Faruk Gergerlioğlu kimdir? Ömer Faruk Gergerlioğlu aslen nerelidir? Detaylar haberimizde...

Ömer Faruk Gergerlioğlu kimdir?

Ömer Faruk Gergerlioğlu, aslen Şanlıurfalı Türk kökenli bir ailenin oğlu olarak 2 Kasım 1965 tarihinde Isparta'nın Şarkikaraağaç ilçesinde dünyaya geldi.

İlk ve orta öğrenimini Bursa'da tamamlayan Ömer Faruk Gergerlioğlu, Bursa İmam Hatip Lisesi'nden mezun olduktan sonra 1990 yılında Anadolu Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde öğrenim gördü.

Ömer Faruk Gergerlioğlu, 1995 yılında TUS sınavını kazanarak, Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz alanında uzmanlık eğitimine başladı. Gergerlioğlu, beş yıllık uzmanlık eğitimini tamamlamasının ardından İzmit Seka Devlet Hastanesinde uzman doktor olarak görev yaptı.

İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği'nde (MAZLUMDER) çalışan Ömer Faruk Gergerlioğlu, çeşitli sivil toplum kuruluşları ve platformlarda aktif olarak görev aldı. Gergerlioğlu, 2003 yılında Kocaeli şube başkanı oldu. 2007-2009 arasında derneğin genel başkanlığını üstlendi. Ömer Faruk Gergerlioğlu, 2007'den itibaren yerel ve ulusal medya kuruluşlarında insan hakları ve siyaset eksenli makaleler yayımladı.

İleriki yıllarda siyaset hayatına atılan Ömer Faruk Gergerlioğlu, 2011 Türkiye genel seçimleri'nde AKP'den Kocaeli milletvekili aday adayı oldu ancak aday olamayınca yeniden Seka Devlet Hastanesi'ndeki görevine döndü.

Ömer Faruk Gergerlioğlu, 679 sayılı Kanun hükmünde kararname ile devlet memurluğu görevinden 6 Ocak 2017'de ihraç edildi. 2017 Türkiye Anayasa Değişikliği Referandumu öncesinde İslami kesimden yazar ve siyasetçilerin bir araya geldiği "Hak ve Adalet Platformu" adlı oluşumda yer aldı. Gergerlioğlu hakkında sosyal medya paylaşımları gerekçesiyle Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. T24 haber sitesinde 20 Ağustos 2016'da yayımlanan ve PKK’nın bir açıklamasına yer verilen "Devlet adım atarsa barış 1 ayda gelir" başlıklı haberi paylaşması nedeniyle örgüt propagandası yapmakla suçlandı ve hapis cezası aldı.

Gergerlioğlu'nun dava süreci devam ederken 2018 Türkiye genel seçimlerinde Halkların Demokratik Partisi'nden ( HDP) Kocaeli milletvekili seçildi. TBMM İnsan Hakları Komisyonu'nda yer aldı. Türkiye'de özellikle cezaevi sürecinde uygulanmakta olduğu iddia olunan "Çıplak Arama" bahsini ortaya atmış ve birçok kesim tarafından da bu aramaya maruz kaldıklarına dair beyanla desteklenmiştir.

Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun milletvekilliği, Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nce onanan hapis cezasına ilişkin TBMM'ye sunulan Cumhurbaşkanlığı tezkeresinin 17 Mart 2021 tarihinde TBMM Genel Kurulu'nda okunmasıyla düşürüldü.

Anayasa Mahkemesi, 1 Temmuz 2021'de aldığı kararla Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun seçilme ve siyaset yapma hakkının ihlal edildiğine hükmetti. Gergerlioğlu, 16 Temmuz 2021 tarihinde yeniden milletvekili oldu.

Orta düzeyde İngilizce ve Arapça bilen Gergerlioğlu, evli ve 3 çocuk babasıdır.

# türkiye # pkk # sosyal medya # hdp # türk # Ağustos # Ömer Faruk Gergerlioğlu # Ulusal # ilk