Ekümenik ne demek? Ekümeniklik nedir? Ekümenik TDK anlamı

İstanbul Ortodoks Patrikhanesi Patriği ve İstanbul Başpiskoposu I. Bartholomeos'a verilen Trabzonspor formasındaki ''Ekümenik Patrik'' yazısı büyük merak uyandırdı. Bartholomeos'a verilen formadaki ekümenik ne anlama geliyor? Ekümenik kelimesi ne demek? Ekümeniklik TDK anlamı

Ekümenik ne demek? Ekümeniklik nedir? Ekümenik TDK anlamı

İstanbul Ortodoks Patrikhanesi Patriği ve İstanbul Başpiskoposu I. Bartholomeos, Sümela Manastırı’nda düzenlenen ayini yönetmek için Trabzon'a gitti. Bartholomeos’a iş insanı Efkan Başkan tarafından arkasında ''Ekümenik Patrik Bartholomeos'' yazan Trabzonspor forması hediye edildi.

Bartholomeos'a ''Ekümenik Patrik'' yazılı Trabzonspor forması hediye edilmesi tepki çekerken, ''ekümenik'' kelimesinin sözlük anlamı da araştırılmaya başlandı.

EKÜMENİK NE DEMEK? EKÜMENİKLİK NE ANLAMA GELİYOR?

Ekümenik, Fransızca kökenli bir kelimedir ve evrensel, tüm alem anlamlarında kullanılmaktadır. Ekümeniklik ise bir dini ya da herhangi bir birliği daha büyük bir dinle birleştirme ve birlik sağlama amacıyla kullanılan bir kelimedir.

En geniş anlamıyla, dinî birlik veya dinî iş birliğinden maksat, üç İbrahimî din olarak İslam, Hristiyanlık ve Yahudilik dinlerinin ortak manevî değerlerine vurguda bulunan dünya kapsamında bir dini birliktir. Daha çok bilinen dar anlamıyla ekümeniklik, bu üç dinin herhangi birinin mezhepleri arasında iş birliği anlamına gelir.

Kavram, Grekçe οἰκουμένη (oikoumene) kelimesinden gelir, anlamı "yerleşilmiş dünya" yahut "meskun dünya"dır ve bununla Roma İmparatorluğu kastedilirdi. Günümüzde bu kavramla, birbirinden tarihsel, doktrinel ve uygulama açısından ayrılan Hristiyan mezhepleri ve Hristiyan kiliseleri kastedilir. Bu anlamıyla ele alındığında ekümeniklik Hristiyan birliğini sağlama gayesini ifade eder ve bu anlam şu idealle ifade edilir: Sadece tek çeşit Hristiyan Kilisesi kurumu olmalıdır.

Türk Dil Kurumu'nun (TDK) resmi internet sitesinde ''Ekümenik'' ve ''Ekümeniklik'' kelimelerinin anlamlarına yer verilmemiştir.

# istanbul # Trabzonspor # türk # tepki # İslam # hristiyanlık # çok # tdk # Türk Dil Kurumu # Bartholomeos # Yahudilik # ekümenik # Ekümenik Patrik # ekümenik ne demek