Avrupa'nın Rusya yaptırımı kendini vuruyor

AB Komisyonu'nun açıkladığı elektrik piyasası reformu, enerji şirketlerinin karlarına üst sınır getirirken, tüketicilere dayatmalar da içeriyor: AB üyesi ülkelerin elektrik tüketimini yüzde 10 azaltması, elektrik tüketimini en yoğun olduğu saatlerde en az yüzde 5 oranında düşürmesi zorunlu hale getirildi.

Avrupa'nın Rusya yaptırımı kendini vuruyor

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Strazburg'da Avrupa Parlamentosu'na hitaben yaptığı yıllık Avrupa Birliği'nin Durumu konuşmasında, 'elektrik piyasasında derin ve kapsamlı bir reform paketi' açıkladı.


Ukrayna bayrağının mavi ve altın renklerinde giyinen von der Leyen, Ukrayna krizi döneminde 'elektrik ve gaz fiyatlarının tüm zamanların rekorlarını kırdığına' dikkat çekti. Komisyon Başkanı, 'enerji şirketlerinin karlarına üst sınır getirilmesinden elde edilecek 140 milyar euroluk vergi gelirinin hane halklarına ve işletmelere yönlendirileceği, bu önlemin tüketicileri fiyatların daha da yükselmesinden koruyacağı' bir manzara çizdi.


'Enerji şirketlerinin asla hesaba katmadıkları, hayallerinde bile göremeyecekleri gelirler elde ettiklerini' belirten von der Leyen, "Bu zamanlarda, savaştan yararlanarak ve tüketicilerin sırtına binerek olağanüstü rekor karlar elde etmek yanlıştır" diyerek enerji şirketlerinin de 'kriz katkısı vermek zorunda kalacağını' söyledi.
Komisyon Başkanı, AB üyesi 27 ülkeye, 'elektrik tüketiminin en yoğun olduğu saatlerde en az yüzde 5 azaltılması' çağrısı da yaptı.

# rusya # Ukrayna # avrupa # Bir # yaptırım # enerji krizi