İrlanda Dışişleri Bakanı Simon Covaney ''soykırım yok'' dedi

ABD Başkanı Joe Biden'ın 1915 olaylarıyla ilgili olarak soykırım ifadesini kullanarak çaldığı hücum borusuna İrlanda'da destek bulmadı. İngiltere Parlamentosu'nda konuşan İrlanda Dışişleri Bakanı Simon Covaney, "1915 olaylarının soykırım olduğuna dair hukuksal zemin yok" dedi.

İrlanda Dışişleri Bakanı Simon Covaney ''soykırım yok'' dedi

Washington'dan yükselen Türkiye karşıtı hücum borusu Ada'da yankılanmadı. ABD Başkanı Joe Biden'ın 1915 olaylarına "soykırım" demesinin ardından İrlanda'dan dikkat çeken bir açıklama geldi.

İrlanda Dışişleri Bakanı Simon Coveney, İngiltere parlamentosunda konuştu. Bu konuda vekillerden gelen soruya yanıt veren Coveney, "Soykırım olup olmadığı konusunda uluslararası bir fikir birliği yok." dedi. İrlandalı Bakan, "Bu konuda hüküm verecek durumda olmadığımıza inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

Simon Coveney, olayın soykırım olarak kabul edilebilmesi için bir takım hukuki meselelerin ele alınması gerektiğini ve bu sürecin de birçok tarafın eylem ve niyetlerinin değerlendirilmesini içereceğini de sözlerine ekledi.

İrlanda Dışişleri Bakanı, "Hükümetimiz bu konuda bir pozisyon almadı ve biz bu konuda görüş verebilecek bir konumda olmadığımıza inanıyoruz. Ne Avrupa Birliği ne de Birleşmiş Milletler 1915 olayları ile ilgili bir karar almış durumda değil" diye konuştu.

Öte yandan İngiliz The Times’a konuşan bir Dış İlişkiler yetkilisi de, "İrlanda da sadece uygun uluslararası bir mahkemenin oluşturularak karar alınması durumunda soykırımı tanıyacaktır ya da bir uluslararası fikir birliği oluşunca" değerlendirmesinde bulundu.

# abd # ingiltere # soykırım açıklaması # soykırım yalanı # Biden # sözde ermeni soykırımı # Biden soykırım # 1915 olayları # Ermeni soykırımı yalanı # biden soykırım yalanı # abd biden # abd soykırım yalanı # washington # joe biden # irlanda # the times # Birleşmiş milletler