2018 Mahmut Esat Bozkurt Hukuk Ödülü, Avukat Nazan Moroğlu'na verildi

İstanbul Barosu Yönetim Kurulu’nun 2005 yılında oluşturduğu ve gelenekselleştirdiği Mahmut Esat Bozkurt Hukuk Ödülü, bu yıl kadın hakları savunucusu Av. Nazan Moroğlu’na verildi

2018 Mahmut Esat Bozkurt Hukuk Ödülü, Avukat Nazan Moroğlu'na verildi

İstanbul Barosu’nun 140. kuruluş yıldönümü ve 5 Nisan Avukatlar Günü kutlamaları çerçevesinde 8 Nisan Pazar günü Baro Merkez Bina Konferans Salonu’nda düzenlenen ödül töreninde İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu, Mahmut Esat Bozkurt Hukuk Ödülü’nün gerekçesi hakkında kısa bilgi verdi.

Durakoğlu, Yönetim Kurulu’nca yapılan değerlendirme sonucu bu yıl ödülün Av. Nazan Moroğlu’na verilmesinin kararlaştırıldığını bildirdi. Nazan Moroğlu’nun yıllardır toplumsal cinsiyet eşitliğinin bir biçimiyle de olsa sağlanmasına yönelik olarak çok özgün, çok özverili çalışmalar yaptığını, neredeyse hayatının çok büyük bir bölümünün böylesine bir çabaya adanmış durumda olduğunu söyledi. Durakoğlu şöyle devam etti:

“Mahmut Esat Bozkurt, özellikle de Medeni Kanun’un yapımı konusunda ona çağdaş bir veçhe verilmesi ve Türkiye’nin çağdaş hukuka sahip olması konusunda özel çalışmaları olan bir bakan idi. Bozkurt-Lotus davasıyla da tanınmıştı. Dolayısıyla Medeni Kanun’un yapılması ile başlayan bir süreçte onun çağdaşlaşmasına katkı veren bir ismin, şimdi aradan yıllar geçtikten sonra toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması konusunda özel çabalar gösteren bir isimle birleşmiş olmasının çok anlamlı olduğunu düşündük. Bu nedenle bugün Nazan Moroğlu’na böyle bir ödül vermiş olacağız”.

Başkan Durakoğlu daha sonra Nazan Moroğlu’nun özgeçmişini okudu ve Moroğlu’nu sahneye davet ederek bir buket çiçekle birlikte ödülü kendisine sundu.

Nazan Moroğlu yaptığı teşekkür konuşmasında, çalışmalarının takdir edilmesi, ödüle layık görülmesi, yakın çevresi tarafından bunun sevgiyle ifade edilmesinin kendisi için çok onurlu ve çok özel bir ödül olduğunu belirtti. Moroğlu: “Hukukun bu denli itibarsızlaştırıldığı bir dönemde Atatürk devrimlerinin ve laik hukukumuzun simgesi Medeni Kanun’un Genel Gerekçesini yazan dönemin Adalet Bakanının adını taşıyan bu ödülün benim için anlamı çok büyük” dedi. Önce ülkem demek zorunda olduğumuz ve Cumhuriyetin kuruluş felsefesini ve Atatürk devrimlerini yaşatmak için mücadeleye devam etmemiz gereken bir dönemin yaşandığına vurgu yapan Nazan Moroğlu, bu mücadelede kendisinin de bir nebze katkısı olabiliyorsa, bunu zamanının büyük kısmını bu çalışmalara ayırmasına destek veren ve özveriyle bu ortamı sağlayan ailesine borçlu olduğunu söyledi.

Nazan Moroğlu, "Mahmut Esat Bozkurt Hukuk Ödülü’nü, kazanılmış haklarımızı korumak, geriye gidişe karşı farkındalık yaratmak, demokrasinin temel ölçütü olan kadın erkek eşitliğinin her alanda yaşama geçirilmesi için birlikte mücadele ettiğim İKKB, İstanbul Barosu Kadın Hakları Merkezi üyeleri adına alıyorum” dedi. Moroğlu, ödül için İstanbul Barosu Başkanı Av. Mehmet Durakoğlu ve yönetim kurulu üyelerine de teşekkür etti.

ulusal.com.tr

# Mahmut Esat Bozkurt # Nazan Moroğlu