İskoçya'nın bağımsızlık talebi

İskoçya’da seçimden zaferle çıkan bağımsızlık yanlıları, İngiltere'ye karşı yeni bir mücadeleye hazırlanıyor. Bağımsızlık referandumu yeniden gündemde…. Merkezi İngiliz yönetimi izin vermeyeceğini duyursa da ayrılık yanlıları, referandumun engellenemeyeceği görüşünde… İskoçya’daki seçim sonuçlarının ardından sadece İngiltere'yi değil tüm Birleşik Krallık'ı bir belirsizlik bekliyor.

İskoçya'nın bağımsızlık talebi

İskoçya’da parlamento seçimlerini kazanan bağımsızlık yanlıları, İngiltere'ye karşı yeni bir mücadeleye hazırlanıyor.

İskoçların bağımsızlık talebi yüzlerce yıl geriye gidiyor. İngiliz krallarının İskoç topraklarını ele geçirme hevesi, iki tarafı yaklaşık 6 yüzyıl boyunca sayısız savaşta karşı karşıya getirdi. İki ülkenin parlamentolarının 1707'de Birlik Kanunu'nu kabul etmesiyle de İskoçya ve İngiltere bir krallık altında birleşti.

300 yıldır devam eden bu birlikteliğin, artık sallantıda olduğu ülkede, son seçimde parlamento çoğunluğunu sadece bir sandalye ile kaçıran İskoç Ulusal Partisi, bir diğer bağımsızlık yanlısı Yeşiller ile iş birliği yapacağını açıkladı.

Parlamentoda toplam 72'ye ulaşan bağımsızlık yanlıları, istedikleri zaman yeni bir bağımsızlık referandumu düzenleyecek güce ulaştı.

İNGİLTERE BAŞBAKANI: ''REFERANDUMA İZİN YOK''

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, referanduma izin vermeyeceğini açıklasa da bağımsızlık yanlısı siyasiler, referandumun engellenemeyeceği görüşünü dile getiriyor.

İskoç Ulusal Partisi Lideri ve İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon, bağımsızlık referandumunu engelleme girişimlerinin demokratik olmayacağını söyledi.

İskoçya Parlamentosu üyesi Gordon MacDonald da, Londra'nın engelleme çabalarının "tehlikeli" olacağını söyledi, “İskoç halkı referandum yapmak isterse yapacaktır. Bağımsızlığımız sadece zaman meselesi” dedi.

Bağımsızlık yanlılarının seçim zaferiyle sadece İskoçya veya İngiltere'yi değil tüm Birleşik Krallık'ı bir belirsizlik bekliyor.

# ingiltere # Boris Johnson # referandum # bağımsızlık # Yeşiller # seçim zaferi # nicola sturgeon # İskoçya Parlamentosu # İngiltere Başbakanı Boris Johnson # İskoçya Birleşik Krallık # birleşik krallık # İskoçya bağımsızlık # iskoçya