Haseke'de PKK/PYD ile sözde Halk Savunma Birlikleri arasında çatışma çıktı

Bölücü terör örgütü PKK'nın Suriye kolu PYD ile Suriye Ordusu'na bağlı Ulusal Savunma Birlikleri arasında Haseke kentinde çatışma çıktı. Şehir daha önce de Suriye Ordusu ile PYD arasında çatışmalara tanık olmuştu. Son gerginliğin PYD'nin kritik Menbiç kasabasını ele geçirmesinden sonra gelmesi dikkat çekti.

Haseke'de PKK/PYD ile sözde Halk Savunma Birlikleri arasında çatışma çıktı

Suriye Ordusu'na bağlı birlikler Amerika'nın kara gücü olan PYD ile çatıştı.

Suriye'nin Haseke kent merkezinde Suriye Ordusu'na bağlı Ulusal Savunma Birlikleri ile PYD terör örgütünün uzantısı olan Asayiş Birimleri arasında çatışma çıktı.

Çatışmalarda iki taraftan da kayıpların olduğu bildirildi. Ölü ve yaralı sayısına ilişkin kesin rakam belitilmedi. PYD ile Suriye Ordusu daha önce pek çok kez Haseke kent merkezinde çatışmıştı.

İki kuvvet arasındaki son gerginliğin nedeni tam olarak bilinmiyor. Bazı yerel kaynaklar, PYD'nin Suriye Ordusu'na ait bir kontrol noktasına roket atar ile saldırdığını belirtiyor. Çatışmaların PYD'nin Fırat'ın batısındaki kritik Menbiç kasabasını ele geçirmesinden sonra gelmesi de dikkat çekiyor.

Batı destekli terör örgütlerine yakın olan Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, dün öğlen saatlerinde başlayan çatışmaların bittiğini duyrudu.

Suriye Ordusu ve PYD arasında geçen Nisan ayında kanlı çarpışmalar olmuştu. Mart ayındaki Cenevre 3 görüşmelerine Ankara'nın tepkisi nedeniyle dahil olamayan PYD, 17 Mart'ta Suriye'de federasyon ilan etmişti. Bunun üzerine Suriye Ordusu ile PYD arasında tansiyon yükselmiş çatışmalar günlerce sürmüştü.

PYD, Suriye Ordusu'ndan ülkenin kuzeyinden tamamen çekilmesini istemiş, gerilim Rusya'nın araya girmesiyle düşürülmüştü.

Öte yandan Kamışlı'da Barzani yanıları ile PYD arasında tansiyon yüksek. Barzani çizgisine yakın isimlerin tutuklanması Kamışlı'da protesto edildi. PYD terör örgütünün hakimiyet kurduğu yerlerde yaptığı tutuklama ve göç politikaları Kürtler tarafından da protesto ediliyor.

ulusalkanal.com.tr

# pkk/pyd # çatıştı