Çin ile Rusya arasında kritik görüşme: Gündem Afganistan

20 yıllık ABD işgalinin ardından Taliban'ın Afganistan'ı kontrol altına alması üzerine bölge ülkeleri arasında diplomasi trafiği yoğunlaştı. Bölgenin iki önemli aktörü Çin ile Rusya'nın dışişleri bakanları Wang Yi ile Sergey Lavrov görüştü. İki bakan Afganistan'daki gelişmeler hakkında değişiklikleri birlikte ele almaya hazır olduğunu söyledi.

Çin ile Rusya arasında kritik görüşme: Gündem Afganistan

Taliban, 20 yıllık ABD işgalinin ardından Kabil'de kontrol altına alarak Afganistan'da savaşın bittiğini ilan etti ve düzeni sağlamaya başladı. Ayrıca Afganistan'daki yabancı diplomatik misyonların hiçbir tehlikeyle karşı karşıya kalmayacağını da garanti etti.

Bu gelişmeler üzerine bölgenin iki önemli aktörü Çin ile Rusya arasında kritik bir görüşme gerçekleşti. Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov görüştü.

Wang, Afgan hükümeti ve ordusunun savaşmadan çökmesi ve Taliban'ın zafer ilan etmesiyle Afganistan'da durumun dramatik bir şekilde değiştiğini söyledi.

Wang, yeni koşullar altında Çin ve Rusya'nın aşağıdaki üç açıdan stratejik iletişim ve koordinasyonu güçlendirmesi gerektiğini vurguladı;

- Çin ve Rusya Afganistan'daki meşru çıkarlarını korumalı, birbirleriyle zamanında iletişim kurmalı ve birbirlerini desteklemelidir. İki ülke, Taliban'ı Çinli ve Rus personel, kurum ve işletmelerinin güvenliğini sağlama sorumluluklarını üstlenmeye teşvik etmeli.

- Çin ve Rusya, Afganistan'da yeniden yapılanma ve kalkınmayı sağlamak için Taliban'ı ılımlı ve ihtiyatlı bir dini politika izlemeye, diğer taraflarla açık ve kapsayıcı bir siyasi yapı oluşturmak için çalışmaya ve özellikle komşu ülkelerle uyum ile bir arada yaşama konusunda barışçıl ve dostane bir dış politika izlemeye teşvik etmeli.

- Taliban, her türlü uluslararası terör örgütlerine karşı net bir çizgi çekmeli ve Afganistan'ın tekrar terörizm ve aşırılık yanlısı güçlerin toplanma yeri haline gelmesini önlemek için Doğu Türkistan İslami Hareketi de dahil olmak üzere çeşitli terör örgütlerini kısıtlamalı ve temizlemeli.

Sergey Lavrov da görüşme sonrası, Afganistan'daki durumun dünya üzerinde karmaşık bir etkisi olduğunu belirtti. Lavrov, Rusya'nın Afganistan'daki gelişmeler hakkında Çin ile zamanında iletişim kurmaya ve değişiklikleri birlikte ele almaya hazır olduğunu söyledi.

# abd # rusya # amerika # çin # Afganistan # Sergey Lavrov # afgan # taliban # Wang Yi