Türkiye gıda güvenliğini nasıl sağlayacak?

USMER Yöneticisi Bülent Önal ve Tarım Gazetecisi Mehmet Öztürk hazine arazilerinin tarıma açılmasını değerlendirdi.

Türkiye gıda güvenliğini nasıl sağlayacak?

Tarım Gazetecisi Mehmet Öztürk kararı doğru bulduğunu söyledi. Öztürk, “Bu son derece doğru bir yaklaşım atıl olan bütün araziler şuan görüyorsunuz ekilsin diye çaba gösteriliyor. TOKİ ve DSİ arasında bir anlaşma yapılıyor ve 25 tane tarımsal sulama alanı yani gölet inşa edilecek. Anlamlı adımlar atılıyor. Türkiye’ de tarım eskisi gibi olmayacak tarım adına anlamlı adımlar atılıyor. “dedi.

Ziraat mühendislerinde istihdamda kadınlara ve gençlere öncelik verilmesini değerlendiren Öztürk, “Bu önceliğin sadece bugün değil daha sonrada devam edeceğini düşünüyorum. Maalesef tarımdaki iş gücünün yaş ortalaması 57, bu beni uzun zamandır düşündürüyordu çok iyi oldu. Virüsten sonra hiçbir şey eskisi gibi olmayacak, artık o kafalarımızı o yöntemlerimizi kullanamayacağız, dijital bir döneme ayak uydurmamız gerekecek tabi kötü yanlarını ortadan kaldırarak adım atmamız gerekiyor.” diye konuştu.

İnsanoğlunun en önemli unsurunun gıda olduğuna dikkat çeken Öztürk, “Devlet bütün kurumlarıyla tarımın önemini görmüş vaziyette” dedi.

USMER Yöneticisi Bülent Önal planlama yapılmasına dikkat çekerek, “Yatırımların değerlendirilmesinde beş tane ana kıstas vardır. Planlamada alınacak tedbirler şunlar; Mazot fiyatlarını indirilecek, toprak mahsulleri ofisi hububat fiyatlarını açıklayacak, çiftçinin borçları ertelenecek, tarıma kaynak yaratılacak ve kredi sağlanacak, çiftçinin elinden hacizle alınan topraklar geri verilecek, uzun orta ve kısa vadeli üretim planları yapılacak, tarım satış kooperatiflerini özelleştiren yasa iptal edilecek, haller yasası yeniden ele alınacak dağıtım ağının denetlenmesi olarak konulacak, ekime ayrılan alanlar arttırılacak. Üreticiyi efendi yapmak için tarımı bağımlılıktan kurtarmak ve kendi kendimize yeter hale gelmek gerekiyor. ” ifadelerini kullandı.

ulusal.com.tr

# USMER # mehmet öztürk # bülent önal