ABD ordusunda intihar sayısı artıyor

ABD ordusunda 2020'de 580 asker intihar etti. Pentagon, muvazzaf askerler arasında intihar oranının yüzde 41,4 arttığını açıkladı. İşgal bölgelerdeki görev yapan askerlerin psikolojik çöküntü içinde olduğu belirtiliyor.

ABD ordusunda intihar sayısı artıyor

ABD, ordudaki askerintiharların önüne geçemiyor. Pentagon'un 2020 yılında intihar eden askerlere ilişkin raporunu yayınladı. 2020'de ABD Ordusunda görevli 580 askerin intihar ettiği açıklandı. Raporda, muvazzaf askerler arasındaki intihar oranının 2020 yılında önceki yıla göre yüzde 9,1, 2018 ile 2020 arasında ise yüzde 15,3 arttığı belirtildi.

Rezerv kuvvet arasındaki intihar oranının 2020'de önceki yıla göre yüzde 19,2 oranında arttığı ifade edilen raporda, ulusal muhafızlar arasındaki intihar oranının ise yüzde 31,7 yükseldiği kaydedildi. Raporda, muvazzaf askerler arasındaki intihar oranının 5 yılda yüzde 41,4 oranında artarak 100 bin kişide 28'e çıktığına dikkat çekildi.

Raporu değerlendiren ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, ''Bulgular endişe verici. Askerlerimiz ve asker aileleri arasındaki intihar oranları hala çok yüksek ve eğilimler doğru yönde gitmiyor.'' dedi.

ABD ordusuna yakın Military Times'ın haberine göre Eylül ayı içinde intihar ederek hayatına son veren 3 ABD askerinden birinin kısa süre önce Afganistanişgalinden dönenler arasında olduğunu belirtildi.

İntiharlar ABD ordusu için büyük bir problem olmaya devam ediyor. Resmi rakamlara göre 2021'in ilk çeyreğinde toplam 45 Amerikan askeri intihar ederek yaşamlarına son verdi. Geçen yılın aynı döneminde bu sayı 37'ydi.

Son dönemde ABD'nin Afganistan'da yaşadığı siyasi ve askeri hezimetin ardından, askerlerin üzerindeki duygusal baskının arttığı ve intiharlara büyük oranda bunun sebep olduğu tahmin ediliyor. İntiharlarda, psikolojik açıdan sorunlar yaşayan askerlerin ABD'nin çekilme sürecinde ortaya çıkan kaotik görüntülerden etkilenmesinin de rol oynadığı düşünülüyor. Daha önce de Afganistan'da görev yapan İngiltere ve Avustralya askerlerinde intihar oranlarının artmaya başladığı rapor edilmişti.

ABD Gazi İşleri Bakanlığı'nın yayınladığı 2019 yılı raporunda da yıllık 6 bini aşkın ABD ordusunda savaşmış eski askerin intihar ettiğine dikkat çekildi. Raporda göre eski askerlerde intihar oranı, toplumun geri kalanının 1,5 katı. Son 10 yılda intihar eden ABD askerlerinin sayısı da 60 bini aştı.

ABD ordusunda işgal unsuru olarak görev yaptıktan sonra ordudan ayrılan askerlerin çatışma ve savaş ortamının fiziksel ve zihinsel acısını dindirmek için uyuşturucu hap ve morfin kullandığı belirtiliyor. Ağır psikolojik travmalar geçiren bazı askerler evsiz ve sokaklarda yaşıyor. Bu koşulların ABD askerlerini intihara sürüklediği değerlendiriliyor.

# abd # amerika # gazi # Afganistan # asker # rapor # işgal # pentagon # intihar # askeri # Lloyd Austin # depresyon # abd ordusu