Ekonomik krizin faturası işçiye kesiliyor

Ödenek bitti, yasak kalktı, işten çıkarma haberleri de peş peşe gelmeye başladı. Salgından etkilenen işveren, kısa çalışma ödeneğinin sona ermesi ve işten çıkarma yasağının kalkmasıyla ekonomik krizin faturasını emekçiye kesti. Örgütlenmenin olmadığı iş yerlerinde işten çıkarmaların artışa geçtiğini belirten sendikalar, hükümetin bir an önce duruma müdahale etmesi gerektiğini belirtiyor.

Ekonomik krizin faturası işçiye kesiliyor

Hükümetin salgın nedeniyle 1 yılı aşkın süredir sağladığı kısa çalışma ödeneği ve işten çıkarma yasağı 1 Temmuz itibari ile sona erdi. İşçi ve işverenin uzamasını istediği ödenek ve yasağın kalkmasının ardından endişelere neden olan işten çıkarma kâbusu gerçeğe dönüştü.

İlk haber İstanbul Güngören Sanayi sitesindeki Neo-Trend Tekstil şirketinden geldi. İşveren 104 çalışanı işten çıkardı. Ulusal Kanal’ın işçi konfederasyon ve sendikalarından edindiği bilgilere göre, özellikle örgütlü olmayan iş yerlerinde işten çıkarmaların yaşandığını belirtti.

Emek cephesi, daha fazla işçinin ekmeğinden olmaması için hükümetin derhal önlem alması ve yasağı geri getirmesini istedi. Bir çağrı da işçilere yapıldı. Örgütsüz olan iş yerlerindeki emekçilerin sendikalaşmaya gitmesi talep edildi.

Hak-İş’e bağlı Öz İplik-İş Sendikası Genel Başkanı Rafi Ay da gazetecilere yaptığı açıklamada, tüm sektörlerde işten çıkarmaların gözlendiğini belirtti. Ay, fesih yasağının tekrar getirilmesini ve kısa çalışma ödeneğinin yeniden başlatılmasını istediklerini söyledi.

# işçi # ekonomik kriz # fatura # hakiş