Sakarya Hendek'teki patlamada 2. bilirkişi raporu tamamlandı

Sakarya'nın Hendek ilçesinde 7 kişinin hayatını kaybettiği, 127 kişinin yaralandığı havai fişek fabrikasındaki patlamada, ikinci bilirkişi raporu tamamlandı. Raporda fabrika sahipleri asli kusurlu bulundu.

Sakarya Hendek'teki patlamada 2. bilirkişi raporu tamamlandı

7 kişinin hayatını kaybettiği 127 kişinin yaralandığı Sakarya’nın Hendek ilçesindeki havai fişek fabrikasıpatlaması davasında, ikinci bilirkişi raporu işletme sahiplerini asli kusurlu buldu.

Makine, kimya, inşaat, bilgisayar, elektrik ve elektronik mühendisleri ile iş güvenliği uzmanlarından oluşan 7 kişilik bilirkişi heyetinin hazırladığı 127 sayfalık ikinci bilirkişi raporu, Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.

Raporda, fabrikada 4 patlamanın meydana geldiği belirtildi. İlk patlama misket üretim laboratuvarında, ikinci patlama kimyasal madde deposunda, üçüncü patlama misket depolarında yaşandı. Raporda patlamaya ateş, kıvılcım, statik elektrik, sürtünme, darbe ve sıcak yüzeylerin sebep olabileceği vurgulandı.

Misket laboratuvarına günlük olarak giren patlayıcı maddelerin türü ve miktarı ila çalışacak işçi sayısına ilişkin herhangi bir kayıt ve iş emri belgesinin bulunmadığı aktarılan raporda, ''Tüzüğe aykırı şekilde üretim ve depolama yapıldığı belirtilmiştir. (…) Üretilen malzeme bileşenlerinin ilgili üretim alanında olması gereken miktardan daha fazla miktarda bulundurulmuş olduğu, üretim alanları ve depolarda yasal sınırın üzerinde patlayıcı malzeme bulundurulduğu ve bu malzeme miktarına ilişkin sağlıklı ve planlı bir takip sisteminin oluşturulmadığı anlaşılmaktadır.'' ifadelerine yer verildi.

Bilirkişiler fabrikasındaki bazı bölümlerin elektrik tesisatının mevzuata aykırı olduğunu saptadı. Raporda statik elektrik ihtimalinin de göz ardı edilerek risk değerlendirmelerinin yapılmadığını kaydedildi. Bilirkişi heyeti, depoların inşasında güvenlik uzaklıklarının dikkate alınmadığına, duvarların yanmaz, sızdırmaz şekilde tasarlanmadığına, etraflarının sütre, duvar, tel örgü ve benzeri şekilde çevrilmediğine, statik elektriğe karşı gerekli önlemlerin alınmadığına dikkat çekti.

Mahkemeye sunulan raporda iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin eksik olduğu, bunun da patlamanın gerçekleşmesinde etkili olduğunun değerlendirildi.

Bilirkişi heyeti, fabrika sahiplerinin asli kusurlu olduklarını saptadı.

- Patlayıcı madde üretimi gibi çok tehlikeli işlerin yapıldığı iş yerinde güvenli çalışmayı sağlamak üzere gerekli organizasyonun yapılmaması, patlama tehlikesine karşı gerekli önlemlerin alınmamış olması nedeniyle Yaşar C. ve Ali Rıza Ergenç C.'nin asli kusurlu oldukları değerlendirilmiştir.

Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 7 sanık, “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 2 yıl 8 aydan 22 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor.

# patlama # sakarya # hendek # Sakarya Hendek # bilirkişi heyeti # Havai fişek fabrikası