İtalya ve Cezayir açıkladı: Yangınlar kundaklama sonucu çıktı

Türkiye PKK'nın çıkardığı orman yangınlarıyla çetin bir mücadele verdi. Türkiye'dekine benzer yangınlar dünyanın farklı ülkelerinde de yaşanırken, İtalya ve Cezayir'deki yangınlarla ilgili devlet yetkililerinden 'kundaklama' açıklamaları dikkat çekti. Özellikle Cezayir'de, Türkiye'deki gibi devlet aleyhinde kara bir propaganda yürütülmesine rağmen, yetkililer canla başla yangınlarla mücadele etmeye devam ediyor.

İtalya ve Cezayir açıkladı: Yangınlar kundaklama sonucu çıktı

Haber: Yasin Kerim Aşan

Türkiye'de 28 Temmuz tarihinden itibaren onlarca ilde yüzlerce noktada orman yangınları çıktı. Orman yangınları pek çok yerde eş zamanlı olarak yerleşim yerlerine, üdetim tesislerine ve santrallere yakın noktalarda çıktı-çıkarıldı.

Türkiye'de meydana gelen orman yangınlarıyla ilgili Ulusal Kanal ilk günden itibaren terör örgütü PKK'yı işaret etti. Nitekim PKK'nın kundakçı kolu 'Ateşin Çocukları' da bir kaç gün sonra yaptığı açıklamayla orman yangınlarını üstlendiklerini açıkladı.

Türkiye'deki orman yangınlarının nedeni ortadayken liberaller, bazı çevreler PKK'yı perdelemek için yangınların nedeni olarak küresel ısınmayı ve iklim değişikliğini öne sürdü. PKK'nın kundaklamalarının üstünü örtmek için yurt dışında farklı ülkelerde meydana gelen orman yangınları örnek gösterildi.

İTALYA VE CEZAYİR KUNDAKLAMA DEDİ

İtalya ve Cezayir'de de Türkiye'deki gibi büyük yangınlar meydana geldi.

İtalya günlerdir orman yangınlarıyla mücadele içerisinde. Ülkede an itibarıyla 300 noktadaki yangınlara havadan ve karadan müdahale ediliyor.

İtalya Ekolojik Dönüşüm Bakanı Roberto Cingolani iklim değişikliğiyle bağlantılı olsalar da yangınların büyük oranda insan eseri olduklarını açıkladı. Cingolani yangınlarla parlamentoya bilgi verirken yangınların yüzde 57,4'ünün kundaklama olduğunu belirtti. İtalyan polisi kundaklama videosunu kamuoyu ile paylaştı.

Orman yangınlarında benzer bir tablo da Cezayir'de yaşanıyor. Çoğunluğu ülkenin kuzeydoğusundaki 18 eyalette 71 ayrı noktada orman yangınları meydana geldi. Ülkedeki yangınlarda toplam 37'si sivil 65 kişi hayatını kaybetti. Yangınlarda mahsur kalan yüzlerce vatandaşı kurtarma sırasında 28 asker şehit oldu. Ülkede 12 Ağustos tarihinden itibaren milli yas ilan edildi.

Cezayir'deki orman yangınlarıyla ilgili de İtalya'daki gibi kundaklama açıklaması yapıldı. Cezayir Başbakanı Eymen bin Abdurrahman yaptığı açıklamada, Tizi Vizu eyaletinde eş zamanlı yangınların başladığı noktaların "azami zarar vermek için özellikle seçildiğini" belirtirken, ilk soruşturmaların yangınların "sabotaj" üzerinden başladığını gösterdiğini söyledi.

CEZAYİR'DE DE KARA PROPAGANDA ÇALIŞMASI

Orman yangınlarıyla ilgili Türkiye'de kara bir propaganda yapılmış, bazı batı destekli kesimlerden devletin kurumlarıyla birlikte yangınlara müdahale etmediği yönünde haberler yayılmaya çalışılmıştı. Öyle ki sosyal medyada 'HelpTurkey' etiketiyle 'Global Call' yani küresel çağrı yapılarak Türkiye'ye müdahalede bulunulması istenmişti.

Söz konusu durumun bir benzeri Cezayir'de de yaşanıyor. ABD'nin yeni tip savaşında ikinci aşama olan, ''Devletimiz yetersiz, uluslararası yardım'' çağrısı Cezayir'de de hayat buldu. ABD merkezlerinden aldığı fonlarla dikkat çeken Rassemblement Actions Jeunesse (RAJ)'den 'uluslararası yardım' çağrısı yapıldı. RAJ, 2011 Arap Baharı döneminde de sahne almıştı.

Cezayir'de Fransacı ayrılıkçı siyasi partilerden sorumsuz ve kışkırtıcı yönde açıklamalar geldi. Muhalif parti Kültür ve Demokrasi Hareketi, hükümeti yangınlara müdahalede yetersiz kalmakla suçladı. Cezayir'de bunlar yaşanırken eş zamanlı olarak Fransız basınında da yangınlarla ilgili devletin ortada olmadığı şeklinde yalan haberler yapıldı.

Cezayir'de bu kara propaganda yapılmaya çalışırken devlet ise tüm kurumlarıyla yangın bölgelerinde mücadelesini sürdürüyor. Cezayir ordusu da yangınla mücadele çalışmalarına katılıyor. Cezayir İçişleri Bakanı Kamil Bilcud da sahada çalışmalarını sürdürüyor. Bakanı Kamil Bilcud eş zamanlı çıkan yangınlarda "sabotaj" ihtimali üzerinde durduklarını belirterek, yürütülen soruşturma neticesinde sorumluların ortaya çıkarılacağını söylemişti.

# abd # pkk # ulusal kanal # fransa # cezayir # orman yangınları # italya # kundaklama # HelpTurkey # türkiye orman yangınları # cezayir orman yangınları # ateşin çocukları # ulusal kanal yangın # help Turkey # kara propaganda # arap baharı # sabotaj # yangın sabotaj # Roberto Cingolani