İki torba yasa Meclis'ten geçti

İki kanun teklifi Genel Kurulu'nda kabul edildi ve Meclis 1 Ekim'e kadar tatile girdi. Ekonomik düzenlemelerin içinde olduğu torba kanun teklifinin onaylanması ile terörle mücadele suçlarında ek gözaltı süreleri 1 yıl daha uzatıldı. İstihdamı destekleme için işverene aylık 75 lira asgari ücret desteği sağlanacak. Turizmi teşvik kanunuyla da Kültür Bakanlığından işletme belgesi alma zorunlu oldu.

İki torba yasa Meclis'ten geçti

Ekonomi ve turizme yönelik iki ayrı kanun teklifi Meclis'ten geçti.

Meclis Genel Kurulu'nda 17 Temmuz'dan 18 Temmuz'a kadar süren görüşmelerde iki kanun teklifi onaylandı. İlki ekonomik düzenlemeleri içeren torba kanun teklifi oldu.

Teklifle, terör suçlarında ek gözaltı süreleri getirilmesine ilişkin hükümlerin uygulaması 31 Temmuz 2021'den itibaren 1 yıl daha uzatıldı. Çek yasası mağdurlarının ödemeleri de Haziran 2022 tarihine ertelendi.

Bu tarihten ikişer ay arayla 15 eşit taksitle ödeme yapılacak. Tütün ticareti yapanlara bakanlıktan yetki belgesi alma zorunluluğu da 6 ay uzatıldı.

Teklifle birlikte istihdamı destekleme için işverene aylık 75 lira asgari ücret desteği sağlanacak. Güvenlik korucularının aylık ücretlerinin, asgari ücretin altına düşmesi halinde de aradaki fark tazminat olarak ödenecek. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunda tabip ve eczacı olarak çalışanlara ise döner sermayeden ek ödeme yapılacak.

Turizm Teşvik Kanunu'nun görüşmeleri de tamamlandı. Buna göre, mevzuatta yer alan teşvik tedbirleri, muafiyet ve haklardan yararlanabilmek için Kültür ve Turizm Bakanlığından turizm işletmesi belgesi alınması zorunluluğu getirildi.

Deniz turizmi işletmeciliği yapanlar için de Bakanlıktan belge alınması zorunlu olacak. Kamu kurum veya kuruluşlarının misafirhaneleri ve orduevleri için ise turizm belgesi alınması zorunlu kalktı.

Üst üste üç kez turizm payı beyannamesini Bakanlığa ibraz etmeyen işletmelere de 27 bin lira para ve 15 gün kapatma cezası verilecek.

Yoğun mesainin ardından kabul edilen iki kanun teklifiyle Meclis çalışmalarını tamamlayarak 1 Ekim'e kadar tatile girdi.

# ekonomi # meclis # gözaltı # ücret # Asgari ücret # kanun # torba yasa # aylık # asgari