''Kelebek orkide krallığı''nın bahçesine büyük ilgi

Türkiye'nin ilk botanik EXPO'su olan "EXPO 2016 Antalya"da kurulu Tayvan bahçesindeki "kelebek orkideler" büyük ilgi görüyor.

''Kelebek orkide krallığı''nın bahçesine büyük ilgi

Tayvan Ekonomi ve Kültür Misyonu Direktörü Harun Han-Ching Fan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tayvan Çiçekçilik Kalkınma Derneğinin, Tayvan adına EXPO Antalya 2016'ya katıldığını söyledi.

Tayvan bahçesinde 15 cins, 300'den fazla "kelebekorkide" sergilendiğini belirten Fan, "Tayvan, 'Kelebek Orkide Krallığı' olarak anılmaktadır. EXPO 2016 Antalya'da kelebek orkidelerinin yanı sıra ülkemizin ev sahipliğini gerçekleştireceği EXPO 2018 Taichung'un da tanıtımı yapılmaktadır." dedi.

Fan, dünyadaki kelebek orkide tohumu ile fidesinin yüzde 80-90'ının Tayvan'da üretildiğine dikkati çekti.

Türkiye'nin Tayvan'dan geçen yıl yaklaşık 500 bin dolar değerinde orkide fidesi satın aldığını ifade eden Fan, "Orkidelerimiz çok özel ve bizim için çok önemli. Herkesi EXPO 2016 Antalya sergi alanını ve Tayvan bahçemizi ziyaret etmesini bekliyoruz." diye konuştu.

Orkidelere özel koruma

Tayvan bahçesinde görevli Büşra Yılmaz ise bu ülkenin endemik bitkilerinin EXPO 2016 Antalya'da sergilendiğini dile getirdi.

Tayvan bahçesinin dışının çocuk, içinin ise çiçek temalı olduğunu anlatan Yılmaz, "İçeride endemik bitkilerden 'phalaenopsis' cinsindeki orkidelerimiz var ayrıca birtakım benjamin ağaçlarımız da bulunuyor." bilgisini verdi.

Söz konusu orkidelerin uçakla özel kutular içinde Antalya'ya getirildiğini belirten Yılmaz, şöyle devam etti:

"Orkideler, hiçbir yere çarpmaması için kutular içinde sabitlenmişti. İçinde serin tutması ve nemli bir hava olması için değişik bir mekanizma vardı. Hepsinin içinden teker teker çıkararak o şekilde gelen heyetle burayı düzenledik. Mimarlarımız yardımcı oldu. Hepsini o şekilde yerleştirdik. Özel çabalarla getirildiler."

Serin, nemli, haftada bir bol sulu bakım

Orkidelerin bakımlarıyla ilgili bilgi paylaşan Yılmaz, klimalar sayesinde 18-20 derece serinlikte, nemli bir ortamda tutulan çiçeklere haftada bir bol su verilerek gelişimlerinin sağlandığını kaydetti.

Yılmaz, Tayvan bahçesindeki orkidelerin çok güzel, sağlıklı gözüktüğüne dikkati çekerek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Türkiye'de bu kadar güzel, olgun, üzerinde bu kadar çiçek barındıran orkideler yok. Türkiye'de genelde orkidelerin üzerinde birkaç çiçek açıyor. Bunu Türkiye'deki orkide sevenler de söylüyor. Orkidelerin Türkiye'de bu kadar çok seveni olduğunu açıkçası bilmiyordum. Gelen herkes buraya bayılıyor. Sürekli fotoğraf çekiyorlar ve bakımları hakkında bilgi almaya çalışıyorlar. Onlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Satın almak isteyenler bile oldu ama maalesef burada satış yapamıyoruz. Orkideler fazlasıyla seviliyor, Tayvan bahçesi çok beğenildi."

AA

# antalya # orkide # bahçe # botanik # expo 2016 # kelebek