Biden'dan Türkiye açıklaması

ABD Başkanı Joe Biden NATO Zirvesi sonrası basın açıklamasında Türkiye ile ilgili konuştu. Biden, "Türkiye ile ABD arasında ilerleme kaydedeceğimize inanıyorum" dedi. Biden, basın toplantısında yoğun olarak Rusya ve Çin hükümetlerini hedef aldı.

Biden'dan Türkiye açıklaması

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la birebir temaslarda bulunan ABD Başkanı Joe Biden, toplantının ardından basın açıklaması düzenledi. Türkiye ile ilgili açıklamalarda bulunan Biden, "Türkiye ile ABD arasında ilerleme kaydedeceğimize inanıyorum" dedi.

Biden, Erdoğan'la görüşmesinde, birçok konuda nasıl ilerleme kaydedeceklerini ele aldıklarını aktardı. "Ekiplerimiz görüşmelere devam edecek" vurgusu yaptı.

Biden, "Pozitif ve verimli bir toplantı yaptık. Toplantının çoğu baş başaydı. Ekiplerimiz görüşmelere devam edecek, Türkiye ile ABD arasında gerçek bir ilerleme kaydedeceğimize inanıyorum'' dedi.

Biden, bir gazetecinin Afganistan'da Türkiye'nin varlığı ile ilgili sorduğu soruya ise, "Uzun bir toplantı yaptık. İyi şeyler hissediyorum" ifadesini kullandı.

Joe Biden zirveyi değerlendirdiği basın açıklamasında sık sık basın özgürlüğü ve demokrasinin önemine vurgu yaptı. Rusya ve Çin başta olmak üzere tehdit olarak belirlediği ülkelere yönelttiği iddialarla eleştiriler yağdırdı.

Hedefinde Rusya olan Biden, ''Transatlantik ittifakı demokratik değerlere dayanıyor. Biz Rusya'yla çatışma istemiyoruz. Ama Rusya yayılmacı ve anti demokratik faaliyetleri devam ettirirse biz de cevap vermeye kararlıyız" dedi. Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve bağımsızlığını savunuyoruz diyen Biden, "Silah kontrolü, stratejik stabilite bizim için önemli konular. Bu konulardaki diyaloğumuzu devam ettireceğiz'' dedi.

Washington, Çin'i NATO'ya "düşman" ilan ettiremedi. Bu başarısızlık da gündemindeydi Biden'In. Çin'e yüklendi. "Bugün Çin kolektif güvenliğimiz için baskı unsuru oluşturmakta" sözleriyle Pekin yönetimini hedef aldı.

Afganistan konusunda, ABD askerlerinin çekilme sürecinin sonuna yaklaşıldığını belirten Biden, "Afganistan'a her türlü ekonomik ve insani yardımları yapmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

# türkiye # rusya # çin # nato # Biden # joe biden # NATO Zirvesi # ABD Başkanı Joe Biden # Kolektif # Türkiye ile ABD