ÇKP'den görkemli 100. Yıl buluşması

Çin Komünist Partisi, kuruluşunun 100. yılı nedeniyle görkemli bir buluşmaya imza attı. ÇKP, 160 ülkeden, 500'ün üzerinde siyasi parti ve 10 binin üzerinde parti yöneticisini buluşturdu. Çin Komunist Partisi Genel Sekreteri Şi Cinping'in açılış konuşmasını yaptığı zirveye çok sayıda hükümet ve devlet başkanı da katıldı. Büyük buluşmada Türkiye'yi ise Vatan Partisi temsil etti.

ÇKP'den görkemli 100. Yıl buluşması

Çin Komünist Partisi, 100. kuruluş yıldönümü nedeniyle siyasi partiler zirvesi gerçekleştirdi.

Çevrimiçi olarak düzenlenen etkinlikte 160 ülkeden 500'den fazla siyasi parti ve 10 binin üzerinde parti yöneticisi katıldı. Buluşmanın açılış konuşmasını ÇKP Genel Sekreteri ve Çin Devlet Başkanı Şi Jinping yaptı.

Şi Jinping konuşmasında küresel sorunların küresel işbirliğiyle çözüleceğine dikkat çekti. İnsanlığın iyiliği yolunda hiçbir ülke ya da millet geride bırakılamaz ifadelerini kullanan Çin devlet başkanı, uluslararası alanda tek taraflı eylemlere karşı da uyarılarda bulundu.

Şi Cinping, ''Önce kendi ülkem' açısından bakarsak, dünya vahşi bir yarışı sürdüren sıkılaştırılmış ve toplu bir yer. 'Geleceği paylaşan küresel bir toplum' açısından bakarsak, dünya işbirliği imkanlarıyla dolu çok büyük ve geniş bir yer. Tüm ülkelerin kalkınma işbirliğini hızlandırmasını ve kalkınmanın meyvelerinin herkes tarafından paylaşılmasını sağlamalıyız. Çok kutupluluk olarak gizlenmiş tek kutuplu uygulamaların karşısında durmalı ve hegemonya ve güç politikasına hayır demeliyiz. Uluslararası kurallar birkaç kişi tarafından değil, tüm ülkeler tarafından kabul edilmelidir. Ülkeler arasındaki işbirliği, grup siyaseti yoluyla hegemonya aramak yerine tüm insanlığa hizmet etmeyi amaçlamalıdır'' dedi.

Dikkat çekici konuşmacılar arasında Rusya Eski Devlet Başkanı Medvedev, Kazakistan Eski Devlet Başkanı Nazarbayev, Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, Bolivya Eski Cumhurbaşkanı Morales, Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas ve Afrika Ulusal Kongresi Başkanı Ramaphosa da vardı. Söz alan konuşmacılar da çok kutupluluk ve iş birliği mesajları verdi.

Görkemli buluşmada Türkiye'yi ise Vatan Partisi temsil etti. Partililer Ankara, İstanbul ve İzmir başta olmak üzere 30 merkezden çevrimiçi etkinliğe katıldı. Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek zirveyi Çin İstanbul Başkonsolosu Cui Wei ile birlikte partisinin İstanbul İl Merkezi'nden takip etti.

İzmir'de ise Vatan Partisi Öncü Gençlik üyelerinin yanı sıra Çin Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Cheng Weihua da hazır bulundu. Türkiye ve Çin'in bağımsız politika sürdüren iki ülke olduğunu söyleyen Weihua, 100'üncü yıl etkinliğinde Kuşak Yol inisiyatifin de önemine dikkat çekti.

# istanbul # türkiye # çin # vatan partisi # afrika # hükümet # Doğu Perinçek # Vatan # kazakistan # Sırbistan # Şi Cinping # Bolivya # çkp # Çin Komünist Partisi # komunist parti # sırbistan cumhurbaşkanı vucic # Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas