Hayvanları Koruma Kanunu Genel Kurul'dan geçti

Hayvanları Koruma Kanunu Meclis Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda kabul edildi. Önümüzdeki günlerde Genel Kurul'da görüşülecek teklifte, hayvanların mal olmaktan çıkartılıp canlı statüsüne geçirilmesi yer aldı. Hayvanlara karşı işlenen suçlara da "cana zarar verme" suçundan ceza verilmesi öngörüldü.

Hayvanları Koruma Kanunu Genel Kurul'dan geçti

Hayvanları artık canlı olarak kabul eden ve işkencelere ceza getiren düzenleme komisyondan geçti.

AK Parti'nin hazırladığı Hayvanları Koruma Kanunu’nun MeclisTarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’ndaki görüşmeleri 7 Temmuz’da tamamlandı. Komisyondan geçen 17 maddelik teklif önümüzdeki günlerde Meclis Genel Kurulu’na gelecek.

Peki, teklifle birlikte neler değişecek? Öncelikle hayvanlar artık mal değil can olacak. Teklife göre, hayvanlar eşya statüsünden çıkartılacak. Bir hayvanın neslini yok eden kişiye 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası verilecek. Ev hayvanını kasten öldüren kişi 6 aydan 4 yıla kadar, hayvanlarla cinsel istismarda bulunan kişi ise 3 aydan 3 yıla kadar hapis cezası alacak.

Teklifin komisyondaki görüşmelerinde hayvan hakları savunucularından ve muhalefetten "hayvanlarla cinsel ilişki" ifadesine ise eleştiri geldi. Yapılan değerlendirmeler neticesinde bu ifade "hayvana tecavüz" ve "cinsel taciz" olarak değiştirildi.

Komisyondan geçen teklifle birlikte artık hayvanlara dijital kimlik uygulaması getirilecek. Teklifte, kedi ve köpeklere ilişkin de önemli değişikler yer aldı. Artık pet shoplarda kedi ve köpeklerin satışı yasaklanacak.

Bir diğer önemli düzenleme de sirklerdeki hayvanlar için yapılacak. Kara ve su sirkleri ile yunus parklarının açılması ve işletilmesine müsaade edilmeyecek.

# meclis # hayvan # kanun # Tarım # teklif # Hayvanları Koruma Kanunu