Türkiye başkanlığında D-8 ülkeleri toplandı: D-8 nedir? Kimler üye?

D-8 ülkeleri zirvesi, Bangladeş’in ev sahipliğinde yapılıyor. Türkiye, Bangladeş, Endonezya, İran, Malezya, Mısır, Nijerya ve Pakistan'dan oluşan D-8 ülkelerinin 10. Zirve Toplantısı'nda ülkeler arası ticari ve ekonomil iş birliğinin artırılmasının yanı sıra bölgesel ve uluslararası konularda görüş alışverişinde bulunulacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan da zirveye video konferans yöntemiyle katıldı, önemli mesajlar verdi.

Türkiye başkanlığında D-8 ülkeleri toplandı: D-8 nedir? Kimler üye?

D-8 zirvesi bu yıl Bangladeş'in ev sahipliğinde toplanıyor. Gelişen Sekiz Ülke'nin liderleri yapılan çevrim içi zirvede buluşuyor.

"Dönüştürücü Bir Dünya İçin İş birliği: Gençliğin ve Teknolojinin Gücünden Faydalanmak" temasıyla düzenlenen zirveye, İslam Kalkınma Bankası Başkanı da katılıyor.

D-8 liderleri, ticari ve ekonomik iş birliğinin arttırılması ile bölgesel ve uluslararası konularda görüş alışverişinde bulunacak.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN ÖNEMLİ MESAJLAR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, D-8 Teşkilatı 10. Zirve Toplantısı'na canlı bağlantıyla katıldı.

Erdoğan konuşmasında, geçtiğimiz yıllarda D-8 ülkeleri arasındaki ticareti yerel parayla yapılması çağrısını hatırlatarak, ''Ülkelerimizi kur kaynaklı risklerden korumak için yerel parayla ticarete ağırlık vermemiz şarttır.'' dedi.

https://www.ulusal.com.tr/gundem/cumhurbaskani-erdogan-yerel-parayla-ticarete-agirlik-vermemiz-sart-h280583.html

Zirve sonunda Dakka Bildirisi ve D-8 10 Yıllık Yol Haritası başlıklı iki belgenin de kabul edilmesi bekleniyor.

D-8 TEŞKİLATINA ÜYE ÜLKELER HANGİLERİ?

D-8 Teşkilatını, Türkiye, Bangladeş, Endonezya, İran, Malezya, Mısır, Nijerya ve Pakistan oluşturuyor.

Zirvede, Türkiye’de 2017'den bu yana yürüttüğü D-8 Dönem Başkanlığını, Bangladeş'e devredecek.

# türkiye # erdoğan # iran # endonezya # mısır # ekonomi # ticaret # pakistan # nijerya # iş birliği # malezya # bangladeş # D 8 ülkeleri # ekonomik iş birliği