Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: ''İnsanlığın ortak faydası için birlikte çalışmaya devam edeceğiz''

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca önce Çin Halk Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçisi Liu Şaobin ve Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov ile görüştü. Ayrı ayrı yapılan görüşmelerde Kovid-19 ile mücadele süreci ve aşı çalışmaları ele alındı. Ulusal Kanal'ın edindiği bilgiye göre, Türk ve Rus yetkililer Sputnik-V aşısının ortak üretimi noktasında her hafta toplantı düzenliyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: ''İnsanlığın ortak faydası için birlikte çalışmaya devam edeceğiz''

Sağlık BakanıFahrettin Koca, Çin ve Rusya'nın Ankarabüyükelçileriyle buluştu.

Kovid-19 ile mücadelede önemli bir aşamaya gelen Türkiye, Çin’den getirilen 3 milyon doz aşıyı uygulamaya devam ediyor. Aşı uygulaması sürerken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Ankara'da iki önemli görüşme yaptı.

Bakan Koca ilk olarak Çin Halk Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçisi Liu Şaobin ile bir araya geldi. Görüşmede Çin'den Mart ayına kadar getirilmesi planlanan 47 milyon aşıya ilişkin gelişmeler değerlendirildi. Bakan Koca görüşmeye ilişkin sosyal medya hesabından, ''İnsanlığın ortak faydası için birlikte çalışmaya devam edeceğiz'' ifadelerini kullandı.

Ayrıca Çin'den ikinci tur aşıların 25 Ocak'ta getirileceği belirtildi.

Koca’nın ikinci önemi görüşmesi de Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov ile oldu. Rusya’nın geliştirdiği Sputnik V aşısı hakkında istişarenin yapıldığı toplantıda iki ülkenin ortak çalışmaları da ele alındı. Bakan, görüşme ile ilgili "Kendileri ile Sputnik V aşısı başta olmak üzere sağlık alanındaki iş birliklerimizi değerlendirdik" paylaşımında bulundu.

Ulusal Kanal'ın bakanlık kaynaklarından edindiği bilgiye göre Ankara ve Moskova ortak aşı çalışmalarını titizlikle yürütüyor. İki ülkenin sağlık bakanlığı yetkilileri her hafta bir toplantı yapıyor. Bu toplantıya iki ülkenin bilim insanları da katılıyor.

Aşıda ortak çalışmaların yanı sıra sağlık alanında iş birliğinin genişletilmesi konusunda da görüşmeler yapılıyor.

Öte yandan Türkiye yerli aşı çalışmalarını da tüm hızıyla sürdürüyor. Erciyes Üniversitesi’nde devam eden çalışmalarda Türkiye inaktif aşıda Faz-2 aşamasına geçti. Habertürk’ten Muharrem Sarıkaya’nın kaleme aldığı yazıya göre, aşılar önce şişelenecek ve 15 gün sterilize edilecek. Ardından da Şubat Ayı ortasında Faz-2 çalışmalarına başlanması hedefleniyor.

Faz-2 çalışması sonrası denetim kurumlarının onayı alındıktan sonra yerli aşıda Faz-3 aşamasına geçecek. Nisan ayında Türkiye'nin yerli aşıyı tamamen uygulamaya sokması da planlamalar arasında.

# ankara # türkiye # rusya # çin # Kovid19 # ulusal kanal # büyükelçi # aşı # sağlık bakanı # fahrettin koca # habertürk # moskova # FAZ2 # SPUTNİK V