CHP Parti Meclisi son kez toplanıyor! Parti yöneticileri 'blok liste' çabasında

CHP’nin 28-29 Mart’ta yapılacak 37. Olağan Kurultayı için son viraja girildi. Parti Meclisi bugün 11.00’de son kez toplanıyor. Bin 375 delegenin katılımı ile gerçekleştirilecek kurultayda genel başkan değişikliği beklenmiyor.

CHP Parti Meclisi son kez toplanıyor! Parti yöneticileri 'blok liste' çabasında

CHP’nin 28-29 Mart’ta yapılacak 37. Olağan Kurultayı için son viraja girildi. Parti Meclisi bugün 11.00’de son kez toplanıyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun açış konuşmasıyla başlayacak toplantıda, 37. Olağan Kurultayı için Merkez Yönetim Kurulu (MYK) tarafından hazırlanan çalışma raporu ile kurultaya sunulacak kesin hesaplar görüşülüp karara bağlanacak.

KILIÇDAROĞLU YENİDEN

28- 29 Mart’ta yapılacak olağanüstü kurultayın ilk gününde genel başkan, ikinci gününde Parti Meclisi (PM) seçimi yapılacak. Bin 375 delegenin katılımı ile gerçekleştirilecek kurultayda genel başkan değişikliği beklenmiyor. Eski Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı’nın adaylık açıklamasına karşın, kurultayda Kılıçdaroğlu’nun yeniden genel başkan seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

OY ORANINI BİLE ARTIRAMADI

Kılıçdaroğlu, Deniz Baykal’ın bir kumpas kaseti sonrasında istifası etmesinden sonra 22 Mayıs 2010 tarihinde yapılan 33. Olağan Kurultay’da genel başkan seçilmişti.

“CHP’yi iktidara taşıma” hedefiyle genel başkan seçilen Kılıçdaroğlu, aradan geçen on yıllık sürede bu hedefe ulaşamadı. Ak Parti’ye karşı girdiği bütün seçimlerden ikinci parti olarak çıkan Kılıçdaroğlu, CHP’nin yüzde 20-25 aralığındaki oy oranını da artıramadı.

PARTİ YÖNETİCİLERİ BLOK LİSTE İSTİYOR

Genel Başkanlık konusunda bir yarış yaşanması beklenmeyen kurultayda, partililer arasında Parti Meclisi’ne girme yarışı başladı. CHP’nin mevcut yöneticilerinden birçoğunun, yeniden seçilebilmek için PM seçimlerinin blok liste yapılması konusunda CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nu ikna etmeye çalıştığı ifade edildi. Parti yöneticilerinin genel başkanı ikna için şu gerekçeleri ileri sürdükleri öğrenildi:

‘ÇATI ADAY’ VE ‘İTTİFAKLAR’ HESABI

“Bu kurultayda seçilecek yönetim, partiyi 2023’te yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerine taşıyacak. Bu seçimlerde ‘çatı aday’ ve ‘ittifaklar’ konusu yeniden partinin önüne gelecektir. Örneğin Gül’ün çatı adaylığı söz konusu olursa ona itiraz etmeyecek bir yönetim kadrosu oluşturulmalıdır. Bu nedenle genel başkan ile uyumlu bir yönetim kadrosu ile çıkmalıyız. Çarşaf liste ile bunu gerçekleştirmek mümkün olmaz. Çünkü Genel Başkanın anahtar listesinin çeşitli grupların organizasyonlarıyla delinme olasılığı var. Bunu önlemek için kurultayın da tıpkı Ankara, İstanbul ve İzmir gibi tek aday ve blok liste ile yapılması güçlü ve istikrarlı yönetim oluşturabilmek için gereklidir.”

‘MUHALEFET YOK BLOK YOK’

Yardımcılarından gelen bu yöndeki taleplere karşın, kendi dönemindeki bütün kurultaylarda çarşaf liste uygulayan Kılıçdaroğlu’nun bu kurultayda da PM seçimlerinin blok listeyle yapılmasına sıcak bakmayacağı belirtiliyor. Kılıçdaroğlu’nun seçilmesini istediği bazı isimleri Bilim Yönetim Kültür Platformu’dan aday göstererek yönetime taşıyabileceğine dikkat çekiliyor. Öte yandan, güçlü ve organize bir muhalif grubun bulunmadığı, Kılıçdaroğlu’nun anahtar listesinin, fazla fire verilmeden seçtirebileceği ifade ediliyor. ZİHNİ ERDEM / ANKARA

# chp # Parti Meclisi