Cumhuriyet Kadınları Derneğinden açıklama: ''Diyanet İşleri Başkanı sorumluluğunun bilincinde mi?''

Cumhuriyet Kadınları Derneğinden, ''Diyanet İşleri Başkanı sorumluluğunun bilincinde mi?'' başlıklı bir açıklama geldi. Devletin toplumsal, ekonomik, siyasal temeli ve faaliyeti din esaslarına göre yürütülemeyeceği belirtilen açıklamada, ''Diyanet İşleri Başkanı'nı oturduğu koltuğun tarihsel sorumluluğunu düşünmeye ve buna uygun davranmaya davet ediyoruz.'' ifadelerine yer verildi.

Cumhuriyet Kadınları Derneğinden açıklama: ''Diyanet İşleri Başkanı sorumluluğunun bilincinde mi?''

Cumhuriyet Kadınları Derneğinden, ''Diyanet İşleri Başkanı sorumluluğunun bilincinde mi?'' başlıklı bir açıklama geldi. CKD tarafından yayımlanan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

''Anayasamıza göre, Devlet’in toplumsal, ekonomik, siyasal temeli ve faaliyeti din esaslarına göre yürütülemez.

Kuruluşu 3 Mart 1924’e dayanan, Türkiye’nin en devrimci kurumlarının başında gelmesi gereken Diyanet İşleri Başkanlığı’nı tartışmayı ve sorgulamayı doğru bulmuyoruz. Ancak Diyanet İşleri BaşkanıSayın Ali Erbaş’ınson günlerde vesile olduğu polemiklere dikkat çekmek istiyoruz. Kendisini, “Dinsel inançların siyasete, ticarete, adalete ve yargıya yansımasına itiraz edilmemeli” anlamına yorulacak söylemleriyle ilgili uyarıyoruz. İster Adli Yıl açılış töreni olsun, ister Yargıtay binası açılış töreni olsun, dualı gösterileri, Müslümanlığını özgürce yaşayan milletimize ve dünyanın en ileri Müslüman ülkesi olan Türkiye Cumhuriyeti’ne güvensizlik olarak değerlendiriyoruz. Bu yaklaşımı dinin istismarı olarak kabul ediyoruz. Bu söylem ve istismarları milletimize, birliğimize, dirliğimize sokulmuş hançerler olarak görüyoruz.

Din esaslarına göre toplum düzeni kurulamayacağını “Hayatta en hakiki mürşit ilimdir” diyen Mustafa Kemal Atatürk’ten ve “İlim Çin’de de olsa gidip alınız” diyen Hz. Muhammed’den biliyoruz. Toplumu ve kurallarını belirleyenin din esasları değil; güncel ihtiyaçlar, akıl ve bilim olduğunun altını çiziyoruz. Büyük bir Devrimle ve büyük fedakarlıklarla kurulmuş, en dindar yurttaşlarımıza kadar hepimizin içselleştirdiği laiklik ilkesiyle büyüklüğünü korumuş ve bugünlere gelmiş Türkiye’mizde akla ve bilime aykırı ve ayrıştırıcı bu tür söylemlerin kime veya neye hizmet ettiğinin hesap edilmesini talep ediyoruz.

Diyanet İşleri Başkanı’nı oturduğu koltuğun tarihsel sorumluluğunu düşünmeye ve buna uygun davranmaya davet ediyoruz.

Cumhuriyet Kadınları Derneği

Genel Yönetim Kurulu adına

Genel Başkan

Prof. Dr. Tülin Oygür''

# Hz. Muhammed # Devlet # Cumhuriyet Kadınları Derneği # CKD # tülin oygür # din # adli yıl açılış töreni # Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş # laiklik # Ali Erbaş # Cumhuriyet Kadınları Derneği açıklama # CKD açıklama